Twitter proširio pravila protiv govora mržnje

Twitter zabranio govor mržnje na osnovu rasne, nacionalne i etničke pripadnosti

Twitter proširio pravila protiv govora mržnje

Twitter zabranjuje dehumanizaciju osoba na rasnoj, etničkoj i nacionalnoj pripadnosti.

foto: unsplash

Twitter je jučer proširio i pooštrio svoju politiku za sprečavanje širenja govora mržnje kojom se zabranjuje dehumanizacija osoba na rasnoj, etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, piše Reuters.

Twitter navodi da će svi tvitovi koji sadrže ovakav govor, nakon što budu prijavljeni, biti uklonjeni sa te društvene mreže, kao i da će profili korisnika koji ovo pravilo prekrše više puta biti privremeno zaključani ili suspendovani. Iz ove društvene mreže dodali su i da će nastaviti raditi na automatskom prepoznavanju i otkrivanju potencijalno problematičnog sadržaja.

Kako se navodi, Twitter je prošle godine zabranio govor koji dehumanizira druge na osnovu religije ili kaste, dok je u martu ove godine na listu zaštićenih kategorija dodao i dob, invalididet i govor.

Iz američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Color of Change, koja je dio zagovaračkih organizacija koje nastoje natjerati tehnološke kompanije da smanje govor mržnje na svojim platformama, za ovakvu odluku Twittera kažu da je riječ o ključnom ustupku koji je nastao nakon dugogodišnjeg vanjskog pritiska, piše Reuters.

Reuters navodi da je potpredsjednica ove organizacije Arisha Hatch kritikovala Twitter zbog toga što ovakve promjene nisu uvedene ranije, prije predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su održani u novembru ove godine, budući da su zagovaračke organizacije ponovo upozoravale na širenje govora mržnje u tom periodu.

Al Jazeera prenosi da je Hatch navela i to da je Twitter odbio pružiti transparentnost o načinu edukacije moderatora sadržaja na toj društvenoj mreži, kao i učinkovitost automatskog prepoznavanja sadržaja koji krši pravila Twittera.

Nakon brojnih kritika, nova pravila protiv problematičnog sadržaja uveo je i Facebook, koji je sredinom oktobra ove godine zabranio negiranje holokausta na toj društvenoj mreži, a već sredinom novembra je uklonio rasističke postove o novoj američkoj potpredsjednici Kamali Harris.

Izvor: Reuters, Al Jazeera, Twitter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.