U 2016. godini ubijeno 74 novinara

U 2016. ubijeno 74 novinara

U 2016. godini ubijeno 74 novinara

Dvije trećine novinara ubijenih ove godine nalazili su se u zonama ratnih sukoba.
 
Foto: Pixabay
 
Najmanje 74 novinara ubijeno je tokom 2016. godine, saopćili su Reporteri bez granica u svom novom godišnjem izvještaju. 
 
Iako se radi o manjem broju u odnosu na 2015. godinu, kada je zbog svog profesionalnog rada ubijen 101 novinar, ne može se govoriti o poboljšanju uslova rada jer je veliki broj medijskih uposlenika izbjegao smrt zato što je napustio opasne zemlje kao što su Sirija, Irak, Libija, Jemen, Afganistan i Burundi.
 
Širom svijeta, gotovo tri četvrtine ubijenih novinara namjerno su ubijeni. Svih deset novinara ubijenih ove godine u Afganistanu, naprimjer, umrlo je zbog svog novinarskog rada. 
 
"Nasilje prema novinarima sve je više promišljeno. Jasno je da su na meti i da su ubijeni jer su novinari. Ova alarmirajuća situacija odražava veliki neuspjeh međunarodnih inicijativa koje imaju za cilj da ih zaštite, i nalog je za egzekuciju nezavisnog novinarstva u onim područjima gdje su sve moguće mjere poduzete kako bi se uspostavila cenzura i propaganda, što posebno rade fundamentalne grupe na Bliskom istoku“, poručio je Christophe Deloire, generalni sekretar Reportera bez granica.
 
Sirija, u kojoj je ubijeno 19 novinara i dalje je najsmrtonosnija zemlja za novinare.
 
Najsmrtonosnije zemlje za novinare, Foto: Reporteri bez granica
 
Gotovo svi novinari koji su ubijeni u ratnim zonama ove godine, bili su lokalni novinari, jer novinske organizacije nerado šalju svoje uposlenike u opasna mjesta ratnih sukoba. Četiri novinara život je izgubilo tokom boravka u stranoj zemlji.
 
U posljednjih deset godina, 780 novinara ubijeno je širom svijeta zbog svog novinarskog rada.
 
Kompletan izvještaj Reportera bez granica na engleskom jeziku dostupan je ovdje.