U Briselu održan skup sjećanja na ubijene novinare u Pojasu Gaze

U Briselu održan skupa sjećanja na ubijene novinare u Pojasu Gaze

U Briselu održan skup sjećanja na ubijene novinare u Pojasu Gaze

Bdijenje za novinare iz Pojasa Gaze ispred sjedišta Evropskog vijeća

foto: IFJ / X

U Briselu je juče održan skup povodom sjećanja na novinare koji su ubijeni tokom izraelskih napada na Pojas Gaze. Komemoraciji, koju su organizovali Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Nacionalni sindikat novinara iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, prisustvovali su evropski i palestinski novinari koji žive u Briselu.

“Dođite i pridružite se bdijenju u odbrani prava na izvještavanje o istini”, pisalo je u najavi skupa.

 

Glasnogovornica IFJ-a Pamela Moriniere je za Anadoliju kazala da je od početka rata 7. oktobra najmanje 58 novinara izgubilo živote, od kojih je 51 ubijeno u Gazi. Izrazila je zabrinutost zbog nemogućnosti novinara da slobodno izvještavaju o stvarnoj situaciji koja se odvija na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Navela je da su se desili mnogi incidenti u kojima su palestinski novinari bili namjerne mete izraelskih snaga. Dodala je da je IFJ iznijela te primjere pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) te da žele da Evropska unija ovo pitanje ozbiljno razmotri.

I Reporteri bez granica (RSF) su podnijeli prijavu MKS-u za ratne zločine počinjene nad palestinskim novinarima u Pojasu Gaze i izraelskim novinarom, a koji su ubijeni i ranjeni dok su obavljali svoj posao. “Obim, ozbiljnost i ponavljanje međunarodnih zločina usmjerenih na novinare, posebno u Gazi, zahtijevaju hitnu istragu tužioca MKS-a. Pozivamo na to od 2018. Trenutni tragični događaji ukazuju na potrebu za hitno djelovanje MKS-a”, izjavio je početkom novembra Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

Sara Lewis, šefica briselskog ogranka Nacionalnog sindikata novinara, izjavila je da je ciljanje i ubijanje novinara u Pojasu Gaze ratni zločin.

Prema Uredu Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), broj ubijenih Palestinaca od 7. oktobra iznosi više od 14.800 od čega je oko 6.000 djece.

U najavi IFJ-a i pozivu na bdijenje uz svijeće u znak solidarnosti s novinarima u Gazi rečeno je da je broj ubijenih novinara do sad neviđen, a prema njihovim podacima istaknuto je da je do sada poginuo najmanje 51 medijski radnik u Pojasu Gaze.

“Postoje dokazi da izraelske snage gađaju novinare koji pokušavaju dokumentovati nasilje, što predstavlja ratni zločin. Neki su izgubili cijele porodice u raketnim napadima. Izrael je također ugrozio živote novinara sa optužbama za saučesništvo s Hamasom koje nisu dokazane”, istaknuto je na stranici IFJ-a.

Također, IFJ podsjeća da je više od 80 novinarskih udruženja i sindikata iz cijelog svijeta pozvalo izraelsku vladu da preduzme korake kako bi zaštitili živote novinara koji prate rat, a u skladu s međunarodnim pravom. IFJ zahtijeva hitnu međunarodnu istragu o ubistvu medijskih radnika u Gazi.

Izvor: Anadolija, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.