U Crnoj Gori pravosudno osuđen istraživački novinar Jovo Martinović

U Crnoj Gori pravosudno osuđen istraživački novinar Jovo Martinović

U Crnoj Gori pravosudno osuđen istraživački novinar Jovo Martinović

Martinović je, kako se navodi, proveo 14 i po mjeseci u pritvoru, tako da je već odslužio kaznu koja mu je izrečena.

foto: pixabay

Mreža Safejournalists izrazila je zabrinutost zbog odluke Apelacionog suda Crne Gore kojom je potvrđena presuda istraživačkom novinaru Jovi Martinoviću zbog posredovanja u trgovini drogom, prenose BH novinari.

Martinović je odlukom navedenog suda pravosnožano osuđen 29. marta 2021. zbog veze sa krijumčarima droge iz 2014. godine a, kako se navodi, tako je potvrđena presuda kojom je Martinović osuđen na godinu zatvora zbog posredovanja u krijumčarenju droge, te oslobođen optužbi za stvaranje kriminalne organizacije.

BH novinari pišu da je Jovo Martinović, između ostalog, rekao da je potvrda takve presude došla od istog suda i sudija koji su podržali oslobađajuće presude crnogosrskih narko-bosova i drugih miljenika onih koji su decenijama držali zarobljenom Crnu Goru i njene institucije, kao i da je nemoguće očekivati pravdu od takvog suda i da nije iznenađen što obrazloženje presude ne navodi niti opovrgava dokaze ili konkretne argumente iz njegove žalbe.

Prema mišljenju sudija crnogorskih sudova, apelacionog i višeg suda, Martinović je koristio svoje poznanike iz novinarske profesije kako bi se povezao sa krijumčarima, a navodi se da Martinovićevo sastajanje sa drugim optuženim u tom slučaju i svjedokom saradnikom nije imalo za cilj snimanje dokumentarnog filma ili objavljivanje bilo čega povezanog s krijumčarenjem droge.

Martinović je, kako pišu BH novinari, proveo 14 i po mjeseci u pritvoru, tako da je odslužio kaznu. Navedeno je i da su međunarodne novinarske organizacije i ranije, nekoliko puta protestovale protiv presude, navodeći da je Martinović osuđen iako je samo radio svoj posao.

Potpredsjenik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković je rekao da je Martinović godinama tvrdio da je kontaktirao krijumčare droge samo kako bi snimio dokumentarac, ali da to sudovi nisu željeli prihvatiti, te da se još jednom ispostavilo da crnogorski sudovi ne poštuju specifičnost novinarskog posla, što dodatno podriva slobodu medija u Crnoj Gori, pišu BH novinari.

Iz Mreže Safejournalists su najavili da će o slučaju informisati sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere navodeći kako je svaki napad na novinara-napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Mreža Safejournalists pozvala je sudove iz regiona da se, kako prenose BH novinari, pažljivo pozabave svim sličnim slučajevima i poštuju specifičnosti novinarske profesije.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.