U FBiH porast nezadovoljstva, u RS-u porast zadovoljstva radom novinara

U FBiH porast nezadovoljstva, u RS-u porast zadovoljstva radom novinara

U FBiH porast nezadovoljstva, u RS-u porast zadovoljstva radom novinara

U BiH se i dalje više vjeruje novinarima i vjerskim zajednicama, nego političarima.

Građani BiH najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama, a najmanje političarima i političkim strankama, dok je u odnosu na 2017. godinu povjerenje u medije, međunarodnu zajednicu i nevladine organizacije poraslo, pokazalo je novo istraživanje BH novinara i Friedrich Ebert Fondacije.

Zabilježen je i porast nezadovoljstva ispitanika medijima i novinarima u Federaciji BiH, a u RS-u je zabilježen porast zadovoljstva novinarima i medijima RS-a. 

"Kod nas ljudi najčešće kupuju one novine, i otvaraju one portale, koji potvrđuju njihove stavove, a ne one koji ih propituju", rekao je Boro Kontić, direktor Mediacentra, u komentaru tokom predstavljanja izvještaja.

Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, rekla je da je način na koji se novinari mogu boriti da postanemo bolje društvo držanje profesionalnih standarda i "u onom što veoma često zaboravljamo, a to je novinarska solidarnost.

Upravo je novinarska solidarnost jedna od ključnih elemenata podrške novinarima koji se suočavaju sa napadima, pritiscima i prijetnjama.

U videoporuci prikazanoj tokom predstavljanja izvještaja u Sarajevu, urednica portala Tačno.net, Štefica Galić, naglasila je važnost solidarnosti.

"Mislim da je važno da novinari pomažu novinarima i da se drže kodeksa".

Dragan Bursać, kolumnista Buke i Al Jazeere Balkans, rekao je u videoporuci da su novinari ugroženiji nego ikad i da novinari pate te da "svi mi zajedno se moramo boriti da se to promijeni".

Istaživanje BH novinara koje je predstavila generalna tajnica Borka Rudić pokazalo je da većina ispitanika smatra da su osnovne prepreke slobodnom radu medija u BiH politička i finansijska zavisnost te da najveći uticaj na medije imaju političari i političke stranke koji se smatraju i glavnim kršiteljima novinarskih prava i medijskih sloboda.

„Većina ispitanika smatra da je svakodnevni život građana tema koju bi novinari trebali više obrađivati, za razliku od prethodnog istraživanja gdje ispitanici navode ekonomske i zdravstvane teme“, kaže se u zaključcima istraživanja. „Ispitanici uglavnom smatraju da pojedini novinari ne izvještavaju objektivno već su u svom radu politički motivirani“.

TV i internet su, kažu rezultati istraživanja, izvori najkvalitetnijeg informisanja, a u izbornoj godini se od medija očekuje tačnost informacija te fer i korektno informiranje budući da većina ispitanika medijima zamjera favoriziranje određenih političkih subjekata.

Budući da je ranijih godina zabrinjavajući bio pokazatelj da građani smatraju da su napadi na novinare opravdani, u ovogodišnjem istraživanju je zabilježen porast percepcije ispitanika  o napadima na novinare gdje 93,2% ispitanika u BiH svaku vrstu napada na novinare smatra neprihvatljivim.

Detaljnije o istraživanju pogledajte u dokumentu ispod:

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.