U ruskom raketnom napadu u Ukrajini povrijeđena tri novinara

U ruskom raketnom napadu u Ukrajini povrijeđena tri novinara

U ruskom raketnom napadu u Ukrajini povrijeđena tri novinara

Medijske organizacije poručuju da je riječ o ciljanom napadu na hotel u kojem su boravili novinari.

foto: NUJU/X

Prilikom ruskog raketnog napada koji se dogodio 10. januara ove godine oštećen je hotel Park u ukrajinskom gradu Harkovu u kojem su bile smještene medijske ekipe, a povrijeđena su najmanje tri novinara, izvijestila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Među povrijeđenim su: reporter novinske agencije Anadolija Davit Kachkachishvili, turska fotoreporterka novinske agencije Anadolija Özge Elif Kizil, i ukrajinska freelance producentica Violetta-Anastasia Pedorych koja radi za francuski javni servis France Televisions.

IFJ piše da su novinari novinske agencije Anadolija, koji su u trenutku napada bili u hotelu, uspjeli napustiti hotel sa lakšim tjelesnim povredama, dok je Pedorych u ovom napadu zadobila posjekotine na licu i rukama.

Turskim novinarima, čiji je automobil teško oštećen u napadu, naređeno je da se evakuišu iz tog područja, a IFJ piše da je medijima potvrđeno da su povrijeđeni novinari prebačeni u bolnicu na dalje pretrage.

U proteklim sedmicama su, kako se navodi, u napadima su pogođena tri hotela u kojima su boravile medijske ekipe. Predsjednik Nacionalnog saveza novinara Ukrajine (NUJU), Sergej Tomilenko, je rekao da je riječ o namjernim napadima kako bi se ograničilo izvještavanje o ratu u međunarodnim medijima. Iz turske produžnice IFJ-a je saopšteno da ciljanje novinara, zdravstvenih radnika i civila predstavlja ratni zločin.

Generalni sekretar IFJ Anthony Bellanger i generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez poručili su da novinari u ratnim vremenima moraju biti zaštićeni kao civili i da moraju biti u mogućnosti da izvještavaju sa terena. Ciljanje novinara koji izvještavaju iz kriznih područja je prepreka za slobodu medija, a budući da se bliži treća godišnjica rata u Ukrajini, Bellanger i Gutierrez još jednom su pozvali da se novinarima obezbijedi da sigurno nastave obavljati svoj posao.

Zabrinutost zbog ruskog napada na hotel u kojem su boravili novinari i tokom kojeg je povrijeđeno najmanje 13 osoba, izrazili su iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). Koordinatorica programa CPJ, Gulnoza Said, je rekla da mediji imaju ključnu ulogu u informisanju javnosti o ratu i da su novinari civili koji se, prema međunarodnom humanitarnom pravu, nikada ne bi trebali smatrati borcima.

Ovaj napad osudili su i iz Koalicije za žene u novinarstvu iz koje su naveli da napad ne pokazuje samo zanemarivanje ljudskih života, već i teško kršenje slobode štampe i međunarodnog prava. Koalicija za žene u novinarstvu pozvala je Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda i Međunarodni krivični sud da pokrenu temeljitu i nepristrasnu istragu o okolnostima koje su pratile napad s ciljem da oni koji su odgovorni za ovaj čin odgovaraju za svoja djela.

Prema podacima CPJ-a, od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. ubijeno je najmanje 15 novinara.

Izvor: IFJ, CPJ, CFWIJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.