IFJ: U 2023. u svijetu ubijeno 94 novinara

IFJ: U 2023. ubijena 94 novinara

IFJ: U 2023. u svijetu ubijeno 94 novinara

IFJ traži hitnu akciju da se zaustave ubistva novinara u Gazi.

Foto: IFJ

Uoči Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra, Međunarodna federacija novinara (IFJ) objavila je da su u svijetu tokom 2023. ubijena 94 novinara, od kojih je devet novinarki. Iz IFJ-a ističu da je od 7. oktobra, tokom rata u Gazi, ubijeno više od jednog medijskog radnika dnevno.

Stradanje novinara i medijskih radnika u ratu obilježilo je 2023. godinu, što je, kako navode, bio slučaj i prošle godine kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Palestinski novinari u Pojasu Gaze su ove godine, piše IFJ, bili žrtva neselektivnog bombardovanja izraelske vojske.

IFJ insistira da međunarodna zajednica pokrene akciju kako bi se zaštitili životi novinara, a njihovi napadači priveli pravdi. Iz IFJ-a su pozivali međunarodne vlasti da osiguraju poštivanje međunarodnog prava i da zaustave masakr novinara u Gazi.

“Međunarodna zajednica, a posebno Međunarodni krivični sud, moraju se suočiti sa svojim odgovornostima i temeljito istražiti, i tamo gdje je potrebno, pokrenuti krivično gonjenje onih koji su naredili i izveli napade na novinare”, ističu iz IFJ-a.

Rat u Gazi je, kako navode, bio smrtonosniji za novinare od bilo kojeg pojedinačnog sukoba otkako je IFJ počela evidentirati ubistva novinara od 1990. godine. Od 7. oktobra, IFJ je evidentirala 68 ubistava novinara, od čega je 61 novinar ubijen u Pojasu Gaze, dok su u prvim satima napada Hamasa na Izrael u Izraelu ubijena četiri novinara. U izraelskom bombardovanju, 13. oktobra i 21. novembra ove godine, ubijena su i tri libanska novinara, dok su izvjaštavali sa granice između Izraela i Libana.

Broj od 68 ubijenih novinara čini 72 posto od ukupnog broja ubijenih novinara ove godine.

Predsjednik IFJ Dominique Pradalié rekao je: "U 2023. godini 94 novinara su izgubila živote. IFJ zahtijeva hitnu globalnu akciju da se zaustavi ovo krvoproliće. Povećanje smrtnih slučajeva, posebno u Gazi, zahtijeva hitnu pažnju. IFJ insistira na primjeni međunarodnog prava, posebno u ratu u Gazi, gdje su novinari bili na meti izraelske vojske”.

Osim toga, IFJ je na području Bliskog istoka zabilježio ubistva tri novinara u Siriji, dok je u Evropi opasna zemlja za novinare ostala Ukrajina u kojoj još uvijek traje rat. U toj zemlji su, kako piše IFJ, tokom 2023. ubijena tri novinara i medijska radnika, po jedan iz Ukrajine, Rusije i Francuske.

Ubistva novinara su zabilježena i u drugim dijelovima svijeta, a IFJ navodi da su u azijsko-pacifičkoj regiji takvi slučajevi zabilježeni u istim zemljama kao i prethodnih godina: Afganistan (2), Filipini (2), Indija (1), Kina (1) i Bangladešu (1). 

Smanjen broj ubijenih novinara, IFJ je zabilježila u Sjevernoj i Južnoj Americi. Ove godine je tim područjima stradalo sedam novinara, što je manje u odnosu na prošlu godinu kada zabilježeno 29 takvih ubistava. Posebna zabrinutost za sigurnost novinara je u Meksiku gdje, kako ističu iz IFJ-a, 95 posto ubistava novinara ne rezultira krivičnim gonjenjem.

U Africi, IFJ bilježi četiri ubistva novinara u Kamerunu (2), Sudanu (1) i Lesotu (1) koja do danas nisu u potpunosti istražena. Lista ubijenih novinara IFJ-a dostupna je ovdje.

Osim ubistava novinara, IFJ je zabilježila da su tokom 2023. u svijetu zatvorena 393 novinara i medijska radnika. Ta lista, kako navode, predstavlja kontinuitet u provođenju političke represije u Kini, Bjelorusiji, Egiptu, Iranu, Mijanmaru, Turskoj i Rusiji gdje je zabilježen porast zatvorenih novinara u posljednje tri godine.

“Takvo sudsko maltretiranje je jasno osmišljeno da ućutka medije i uguši demonstracije u korist slobode. Novinari su i dalje među prvim žrtvama ove represije, s rekordom od 393 novinara i medijskih radnika koji su trenutno iza rešetaka”, naveli su.

Na vrhu liste zatvorenih novinara u svijetu IFJ-a za 2023. nalaze se Kina i Hong Kong gdje je zatvoreno po 80 novinara, zatim Mijanmar sa 54 zatvorena novinara, Turska u kojoj se u zatvoru nalazi 41 novinar, te Rusija i okupirani Krim sa 40, Bjelorusija sa 35, Egipat sa 23, Vijetnam sa 18, Saudijska Arabija sa 11, Indija sa 10 i Sirija sa devet zatvorenih novinara.

Izvor: IFJ

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.