U Turskoj privedeno šest kurdskih novinara

U Turskoj privedeno šest kurdskih novinara

U Turskoj privedeno šest kurdskih novinara

Novinari su pritvoreni pod optužbama za članstvo u terorističkoj organizaciji.

foto: Screenshot / Stockholmcf.org

Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) objavila je da se 13. februara ove godine desila serija neopravdanih policijskih racija tokom kojih je uhapšeno šest novinara iz Turske.

U policijskim racijama u Izmiru su, kako piše BalkanInsight, privedeni novinari novinske agencije Mesopotamya Semra Turan, Delal Akyuz i Tolga Guney, zatim Melike Aydin, novinarka portala JinNews, Cihan Basakcioglu, novinar Gazete Duvar  i Fatma Funda Akbulut, press službenica prokurdske DEM.

Iz CFWIJ navode da je riječ o novinarima koji su povezani sa kurdskim novinskim kućama, a optužuju se za “članstvo u terorističkoj organizaciji”.

CFWIJ se protivi slučajevima pritvaranja novinara i ističe da se radi o kontinuiranom i zabrinjavajućem trendu ugrožavanja slobode medija pod izgovorom za borbu protiv terorizma.

Naglašavaju i da se ne radi o izolovanom slučaju, već da je ovaj uznemirujući način ophođenja prema novinarima u toj zemlji vidljiv u posljednih nekoliko godina, gdje se kurdski novinari koji pokrivaju osjetljive teme suočavaju sa sistemskim uznemiravanjem. Jedna od privedenih novinarki, Melike Aydin, u pritvoru je i ranije provela više od 100 dana. Ona se od 2019. do juna 2021. nalazila u pritvoru zbog, kako piše CFWIJ, neosnovanih optužbi za terorizam.

“Zahtijevamo da turske vlasti odustanu od svih neutemeljenih optužbi, puste zatvorenike i prestanu koristiti antiterorističko zakonodavstvo kao sredstvo za zastrašivanje i ušutkavanje novinara. Uporno ciljanje kurdskih medija i novinara zbog njihovog legitimnog rada je neprihvatljivo”, ističu iz CFWIJ.

Prema Udruženju za medijske i pravne studije (MLSA) iz Turske, novinari su 14. februara ove godine dobili trodnevni pritvor i nalaze se pod istragom zbog “članstva u terorističkoj organizaciji”. Privedeni novinari se trenutno nalaze u pritvoru u Ogranku za terorizam i organizovani kriminal (TEM) u Ankari.

BalkanInsight piše da je MLSA saopštila da je policija upotrijebila nesrazmjernu silu prilikom privođenja novinara, stavljajući im lisice na leđa.

Samo nekoliko dana ranije, CFWIJ piše da su u sličnim racijama privedene novinarke Selamet Turan i Kibriye Evre. Turan je bila u pritvoru skoro četiri dana bez razjašnjenja optužbi protiv nje, a navodi se da je kasnije otkriveno da je Turan optužena za "članstvo u terorističkoj organizaciji". Ona se nalazi u zatvoru do suđenja. Novinarka Kibriye Evren privedena je zbog optužbi za "članstvo u terorističkoj organizaciji" i "finansiranje terorističke organizacije" zbog slanja novca svojoj prijateljici u zatvoru 2021. godine. Nakon tri dana provedena u pritvoru, puštena je uz sudsku kontrolu.

Kurdski mediji, kao što su Jin News i Mezopotamya Agency, i novinari koji izvještavaju za kurdsko stanovništvo u Turskoj, stalno su podvrgnuti državnom progonu i ograničenjima, piše CFWIJ. Podaci organizacije Women Press Freedom evidentirali su jasan trend kršenja medija protiv kurdskih novinara od 2019. Tako se navodi da je Dicle Muftuoglu, ugledna kurdska novinarka i zagovornica zatvorenih novinara, uhapšena na Dan slobode medija 2023. godine, a u pritvoru se suočava sa pravnim uznemiravanjem.

Kurdski mediji i novinari, kako je istaknuto, često su na meti turskih vlasti zbog njihovog izvještavanja o pitanjima relevantnim za njihovu zajednicu ili doprinosa medijima na kurdskom jeziku.

Iz CFWIJ oštro osuđuju ova ciljana pritvaranja kao očito kršenje slobode štampe i ljudskih prava.

“Pritvaranje novinara ne samo da narušava njihove slobode, već i podriva principe demokratije i transparentnosti”, naveli su.

Turske vlasti, kako poručuju, moraju biti odgovorne za zloupotrebu antiterorističkog zakonodavstva i raspoređivanje antiterorističke policije da ušutkaju i zastraše novinare. Iz CFWIJ traže hitno oslobađanje svih nezakonito pritvorenih novinara.

Iako je u Turskoj tokom 2023. godine zabilježen pad broja zatvorenih novinara, navodi se da stručnjaci kažu da to ne znači poboljšanje slobode medija u toj zemlji.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), Turska je 10. zemlja u svijetu sa najvećim brojem zatvorenih novinara. Isti podaci su, piše BalkansInsight, pokazali da je Turska u posljednjih 10 godina, pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pet puta bila rangirana kao prva zemlja u svijetu koja najviše zatvara novinare, a na drugom mjestu se u navedenom periodu našla dva puta.

Izvor: CFWIJ, BalkanInsight

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.