Ubijen radijski komentator na Filipinima

Ubijen radijski komentator na Filipinima

Ubijen radijski komentator na Filipinima

Radijski komentator Renante Cortes je bio poznat po programu u kojem su pripadnici lokalne elite poticali rasprave sa lokalnim političarima, piše Međunarodna federacija novinara.

foto: screenshot YouTube/GMA Regional TV

Radijski komentator Renante “Rey” Cortes ubijen je prošle sedmice ispred radio stanice DyRB na Filipinima, piše Međunarodna federacija novinara.

Cortes je, kako se navodi, preminuo od posljedica ranjavanja u bolnici nakon što je u jutarnjim satima 22. jula na njega pucao nepoznati napadač koji ga je ranio u stomak i ruku.

Međunarodna federacija novinara piše da je Cortes bio poznat po programu u kojem su pripadnici lokalne elite poticali rasprave sa lokalnim političarima, a navodi se i da su se dan prije pucnjave, u prostorijama radija u kojem je ubijeni novinar radio, nepoznati muškarac i žena raspitivali o rasporedu rada Cortesa.

Komitet za zaštitu novinara piše da su se Cortesovi komentari često dovodili u sukob sa političarima, kao i da je iz policije saopšteno da se istražuje njegov novinarski rad i raniji lični sukobi Cortesa kako bi se otkrili mogući uzroci njegovog ubistva.

Cortes je već jednom preživio pokušaj ubistva i 2006. bio uhapšen zbog navodne iznude, piše Komitet za zaštitu novinara iz kojeg su od vlasti Filipina zatražili brzu i temeljitu istragu u slučaju ubistva ubijenog novinara.

Cortesovo ubistvo osudile su Međunarodna fedaracija novinara i Nacionalna unija novinara Filipina koji su pozvali filipinsku vladu da poveća zaštitu novinara u toj zemlji.

Prema globalnom indeksu nekažnjivosti Komiteta za zaštitu novinara za 2020. godinu, Filipini su sedma zemlja širom svijeta u kojoj su novinari ubijeni, a ubice oslobođene.

Izvor: CPJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.