Ubistvo fotoreportera novine El Heraldo Juárez ne smije ostati nekažnjeno

Ubijen meksički fotograf koji je radio za novine El Heraldo Juárez

Ubistvo fotoreportera novine El Heraldo Juárez ne smije ostati nekažnjeno

Predsjednički kandidati u Meksiku moraju u svoje programe staviti zaštitu medijskih sloboda.

foto: Facebook

Meksički fotoreporter Ismael Villagómez, koji je radio za novine El Heraldo Juárez, ubijen je iz vatrenog oružja 16. novembra iza ponoći u gradu Juarez.

Njegovo tijelo je pronađeno u automobilu, a državni tužilac iz meksičke države Chihuahua Carlos Manuel Salas je rekao da je Villagómez radio kao vozač za digitalnu platformu In Driver, posao koji je obavljao pored svog novinarskog kako bi pružio dodatnu podršku svojoj porodici. Saopšteno je i da nije pronađen njegov mobitel.

Iako je radio kao vozač kad je ubijen Salas je istakao da se Villagómez i dalje smatra novinarom, te da će se svi mogući motivi ubistva istražiti. Naveo je i da još ne postoji čvrsta linija istrage o ovom zločinu. Trojica mogućenih osumnjičenih su ispitani u pritvoru na osnovu sumnje da je Villagómez ubijen u borbi tokom pokušaja pljačke, rekla je državna policija za El Heraldo de Juárez.

Prema riječima novina u kojima je bio zaposlen, Villagómez je 18 godina radio u medijima i bio je osoba koja je posvećena svom poslu. 

„Zabrinuti smo, tužni, ljuti“, rekao je Jose Ramon Ortiz, direktor novina u kojima je Villagómez radio.

„Ne želimo da ovo bude isto kao što se događa sa smrću drugih novinara. Želimo da bude jasno da li je motiv novinarski ili je vezan za nešto drugo”, kazao je Ramon Ortiz, prenosi Guardian.

Najmanje tri druga novinara su do sada ubijena ove godine u Meksiku, navodi Guardian. Podsjetili su da je u septembru Jesús Gutiérrez, novinar koji je vodio Facebook stranicu s vijestima, ubijen u gradu San Luis Rio Colorado.

Mreža novinara Juáreza u saopštenju su uputili zahtjev za ubrzanu istragu, te su zatražili da ubistvo fotoreportera ne ostane nekažnjeno, kao što je slučaj, kako su naglasili, sa većinom ubistava počinjenih u državi Chihuahua.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) uputio je hitan poziv vlastima da odmah istraže ubistvo.

 

Izvještaj organizacije Article 19, objavljen u martu 2023., pokazao je da je 2022. bila godina sa najviše nasilja prema novinarima u toj zemlji. Međunarodne novinarske organizacije, poput Međunarodnog instituta za štampu i Komiteta za zaštitu novinara, takođe su ranije upozoravale da je Meksiko bio najsmrtonosnija država na svijetu.

U Barometru Reportera bez granica (RSF) navodi se da je ubijeno ukupno 149 novinara u Meksiku od 2000. godine, te da je u toj državi ubijeno više novinara nego u bilo kojoj drugoj zemlji od 2017. Od tada je od svih ubijenih novinara 14 posto bilo u Meksiku.

RSF su u septembru ove godine pozvali predsjedničke kandidate u Meksiku, koji će se takmičiti na izborima za šestogodišnji mandat u junu naredne godine, da u svoje programe stave zaštitu medijskih radnika kao prioritet. Meksiko se, prema RSF-ovoj listi Svjetskog indeksa medijskih sloboda za 2023. nalazi na 128. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: Guardian, Yahoo NewsEl Heraldo Juárez

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.