Article 19: Za novinare u Meksiku 2022. je bila najopasnija godina

Article 19: 2022. je bila najopasnija godina za novinare u Meksiku

Article 19: Za novinare u Meksiku 2022. je bila najopasnija godina

Zabilježeno 696 zločina protiv medijskih radnika i radnica u Meksiku.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Najnasilnija zabilježena godina za novinare u Meksiku je bila 2022., navodi se u izvještaju grupe za slobodu govora Article 19 objavljenom u utorak. Prema ovom godišnjem izvještaju, snage sigurnosti i drugi državni službenici su bili glavni prekršioci, prenosi Reuters.
 
Article 19 je 2022. godine zabilježio 696 zločina protiv medijskih radnika i radnica, koji uključuju zastrašivanje i uznemiravanje, otmice i ubistva.
 
Prošle godine je ubijeno ukupno 12 novinara u Meksiku, navodi se u godišnjem izvještaju.
 
"U Meksiku se novinari ubijaju, ali su također zastrašeni i ušutkani sistematski i periodično uznemiravanjem, stigmatizacijom, prijetnjama i nelegitimnom upotrebom javne moći", piše u izvještaju.
 
Više od 40 posto prijavljenih zloupotreba počinili su državni akteri. Takođe, više od 50 posto žrtava je onih koji su izvještavali o korupciji i politici.
 
"2022. je bila godina sa najviše napada na medije otkako smo počeli da vodimo evidenciju od 2007.", kazao je za Reuters Leopoldo Maldonado, direktor Article 19 za Meksiko i Centralnu Ameriku.
 
Article 19 navodi da je izvršna vlast u najmanje 176 navrata u 2022. godini dala stigmatizirajuće komentare na račun medija, novinara i organizacija civilnog društva. 
 
Predsjednik zemlje Andres Manuel Lopez Obrador je, kako navodi Reuters, kritikovao Article 19 i u nekoliko navrata negirao da njegova vlada napada medije, špijunira ih ili ograničava slobodu izražavanja.
 
Paralelno sa verbalnim napadom na medije, kako je istaknuto u izvještaju, savezna vlada također koncentriše resurse i daje diskrecione kriterije za dodjelu vladinog oglašavanja u medijima, što dovodi do, kako piše Article 19, manipulacije uredničkim linijama u meksičkoj štampi.
 
Organizacija je uporedila nivo napada na novinare u četvrtoj godini vladavine prethodnih predsjednika Meksika. Utvrđeno je da su napadi 2022., četvrte godine vladavine Lopeza Obradora, bili 4,3 puta veći nego 2010. koja je bila četvrta godina vladavine predsjednika Felipea Calderona i 1,6 puta veći nego 2016. kada je predsjednik Enrique Pena Nieto bio na čelu.
 
Gledajući nacionalni pregled, kako piše Article 19, pet država s najviše slučajeva napada na medije 2022. su Mexico, Yucatan, Quintana Roo, Tamaulipas i Veracruz.
 
Navedeni su i podaci Ureda posebnog tužioca za otkrivanje kaznenih djela protiv slobode izražavanja (FEADLE) od 2010., godine kada je osnovan, do decembra 2022. a koji pokazuje da su od ukupno 1.592 istrage za kaznena djela protiv novinara, samo 32 kazne do sada izrečene.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.