Udruženje BH novinari formira Fond za odbranu novinara pred sudovima

Udruženje BH novinari formira Fond za odbranu novinara pred sudovima

Udruženje BH novinari formira Fond za odbranu novinara pred sudovima

Fond Udruženja BH novinari trebao bi, između ostalog, pomoći novinarima koji trpe različite vrste pritisaka.
 
Foto: Facebook
 
Udruženje BH novinari formira Fond za odbranu novinara i svih drugih medijskih profesionalaca pred sudovima, koji su tuženi za klevetu ili su žrtve drugih vrsta pritisaka, fizičkih napada, prijetnji i ugrožavanja sigurnosti tokom obavljanja profesionalnih zadataka.
 
"Inicijalna sredstva za ovaj fond će se osigurati kroz sredstva Linije za pomoć novinarima, donatorska sredstava i pojedinačne priloge medija, čiji su urednici i novinari žrtve pritisaka i kršenja prava na slobodu izražavanja", saopćili su članovi Upravnog odbora Udruženja BH novinari tokom dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu.
 
Iz udruženja očekuju da će održivost fonda podržati i medijski profesionalci koji su uz pomoć Linije za pomoć novinarima uspjeli riješiti sudske sporove u svoju korist uz novčanu odštetu.
 
"Uplatom simboličnih pet posto od novčanog obeštećenja novinari i urednici će solidarno pomoći jačanju fonda i doprinositi efikasnijoj pravosudnoj zaštiti svojih kolega".
 
U narednom periodu, cjelokupni iznos godišnje članarine Udruženja BH novinari koristit će se u sklopu Fonda solidarnosti, i bit će podijeljen kao jednokratna novčana pomoć novinarima koji su ostali bez posla, trebaju sredstva za liječenje ili se iz drugih razloga nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.
 
Iz Udruženja BH novinari podsjetili su da se u bh. sudovima vodi više od 170 suđenja za klevetu, i desetine radnih i krivičnih sporova koji se dovode u vezu sa kršenjem novinarskih prava i medijskih sloboda, a novinari i mediji nisu u mogućnosti financirati sudske i troškove za zastupanje advokata.