BH novinari pozivaju na profesionalno izvještavanje

BH novinari pozivaju na profesionalno izvještavanje

Udruženje novinara BH novinari osudilo je neobjektivno izvještavanje određenog broja medija o sukobima navijača u Širokom Brijegu i pozvalo novinare na poštivanje etičkih pravila profesije.

Novinarsko udruženje BH novinari je činjenicu da je jedan broj medija potpuno neprofesionalno pristupio izvještavanju o sukobima navijača u Širokom Brijegu, pogibiji Vedrana Puljića i događajima koji su nakon toga uslijedili u Sarajevu i Širokog Brijegu nazvalo "zaprepašćujućom". Pristrasno izvještavanje i svrstavanje na stranu navijača i institucija vlasti u Sarajevu ili Širokom Brijegu, objavljivanje neprovjerenih informacija ili manipulacija njima dodatno su pogoršali ukupnu sigurnosnu situaciju, ne samo u ta dva bosanskohercegovačka grada, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, kaže se u saopštenju.

Udruženje je pozvalo novinare da poštuju etička pravila profesije, vodeći računa o privatnosti žrtava i porodica uključenih, te zatražili od Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu da razmotre izvještavanje o ovim događajima i poduzmu adekvatne mjere protiv medija koji su prekršili profesionalne standarde.

Izvor: Radio Slobodna Evropa