UK: Novi zakon prijeti povjerljivosti novinarskih izvora

UK: Novi zakon prijeti povjerljivosti novinarskih izvora

UK: Novi zakon prijeti povjerljivosti novinarskih izvora

Novi zakon usvojen u Ujedinjenom Kraljevstvu vlastima daje široke ovlasti u prikupljanju privatnih podataka i ugrožava digitalnu sigurnost novinara, upozoravaju eksperti.

Britanski Zakon o istražnim ovlastima, popularnog nadimka "Snoopers Charter", organima vlasti omogućava presretanje komunikacija, prikupljanje digitalnih podataka o korisnicima i njihovo zadržavanja do godinu dana. Zakon je izazvao burne kritike, a organizacije za zaštitu medijskih sloboda upozoravaju novinare da bi nove mjere mogle ozbiljno ugroziti poverljivost novinarskih izvora, kao i sigurnost svakodnevnih digitalnih komunikacija. Konkretno, dozvoljava se pristup digitalnim bilješkama, video snimcima, fotografijama, e-mailovima, porukama i drugim podacima koji se nalaze na telefonu, a mikrofon telefona se može koristiti kao prisluškivač.

“Ova mjera sigurnosnim agencijama omogućava da nadziru opremu za komunikacije koju koriste novinari, bez sudskog nadzora, uz odobrenje ministra za unutrašnje poslove", kaže se u upozorenju novinarima koje je tim povodom objavila Dunja Mijatović, OSCE-ova predstavnica za slobodu medija.

"Svaki zakon koji vladi omogućava praćenje novinara mora biti pažljivo ograničen i uključivati garancije o održavanju povjerljivosti novinarskih izvora".

Sami novinari i njihove medijske kuće neće biti obaviješteni o zahtjevima za njihovim privatnim podacima, niti ih mogu osporiti.

Izvor: International News Safety Institute, OSCE