Univerzitetski klinički centar RS dokumentarni film CIN-a nazvao tendencioznim

Univerzitetski klinički centar RS dokumentarni film CIN-a nazvao tendencioznim

Univerzitetski klinički centar RS dokumentarni film CIN-a nazvao tendencioznim

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo predmet nakon objave CIN-ovog dokumentarca.

Foto: CIN

Dva dana nakon što je objavljen dokumentarni film Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) “Gdje je Sara?”, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je formiralo predmet, a oglasio se i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKCRS).

Dokumentarni film “Gdje je Sara?”, autorice Jelene Jevtić i producenta Mubareka Asanija, prati Sarinu majku Aleksandru Blagojević i oca Miloša Kuprešanina, koji od 2018. bezuspješno traže informacije šta se desilo sa njihovom tek rođenom bebom.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je po službenoj dužnosti predmet u slučaju nestanka beba majki Aleksandre Blagojević i Nataše Stijak, koje su se porodile u Univerzitetsko kliničkom centru RS 2018. godine.

Predmet je formiran, kako su naveli iz CIN-a, nakon objave dokumentarca u kojem su dvije žene govorile o bolnim iskustvima poroda i nestanka svoje djece. Njihova svjedočenja su izazvala veliku uznemirenost u javnosti, koja od institucija i ustanova traži odgovore o sudbini beba.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su rekli da će provjeriti iznesene navode, prikupiti sve potrebne informacije i obavještenja te utvrditi okolnosti, navodi CIN.

Iz CIN-a su podsjetili da su Sarini roditelji Aleksandra Blagojević i Miloš Kuprešanin još 2019. godine prijavili sve što im se desilo, a Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je formiralo predmet. No, u oktobru 2021. godine tužiteljica Zorica Baroš je donijela Naredbu o nesprovođenju istrage na osnovu izvještaja dvojice vještaka koji su zaključili da u postupcima medicinskih radnika nije bilo elemenata propusta i nesavjesnog liječenja. Tužilaštvo, kako navode, tada nije propitivalo gdje je sahranjena Sara, iako su roditelji i to napisali u izjavama.

Zbog veliko interesovanja i upita medijskih kuća koje je izazvao dokumetarni film oglasio se Univerzitetski klinički centar RS.

U saopštenju, koje su prenijeli pojedini mediji, su izjavili da se u centru liječe pacijenti, te da u njihovoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije. Film su nazvali tendencioznim. 

“Takođe, ne možemo da se ne otrgnemo utisku da gore navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, je napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za špekulacije. Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica”, navedeno je u saopštenju.

Naveli su da su ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama.

Jelena Jevtić, novinarka CIN-a, medijima je izjavila da su UKCRS i Gradsko groblje Banjaluka povezani organi, koji imaju ugovor o saradnji i dio su jednog lanca.

Izvor: CIN, UKC RS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.