Velika Britanija: Novi zakoni ugrožavaju slobodan rad novinara

Velika Britanija: Novi zakoni ugrožavaju slobodan rad novinara

Velika Britanija: Novi zakoni ugrožavaju slobodan rad novinara

Ukoliko se špijunaža u britanskom zakonu definira kao "pribavljanje i prenošenje osjetljivih infromacija", na udaru bi se mogli naći novinari i zviždači u toj zemlji.
 
Prema prijedlogu britanskog zakona o službenim tajnama, novinari koji dobiju tajne informacije mogli bi se suočiti sa 14-godišnjom zatvorskom kaznom, upozorio je Nacionalni sindikat novinara u Velikoj Britaniji.
 
Novim zakonskim odredbama u potpunosti bi se zanemarilo pravo novinara da otkriva informacije koje su od javnog interesa, a kazne su predviđene i za zviždače koji otkrivaju tajne.
 
Glavna sekretarka Nacionalnog sindikata novinara, Michelle Stainstreet, upozorila je i na druge zakone u Velikoj Britaniji koji ugrožavaju slobodan rad novinara, piše EFJ.
 
"Zakon o istraživačkim ovlastima je novinarske izvore izložio velikom riziku jer je velikom broju institucija omogućio da presreću i prate komunikaciju novinara. Imamo mnogo dokaza da su neke policijske snage rutinski koristile odredbe tog zakona da bi se domogle novinarskih materijala bez njihova znanja. NUJ brine i Zakon o digitalnoj ekonomiji, koji je upravo u Parlamentu i koji će, moguće je, narušiti pravo novinara da informira javnost u njenom interesu". 
 
Gornji dom britanskog parlamenta u novembru prošle godine izglasao je Zakon o istraživačkim ovlastima koji prijeti pravu na privatnost, slobodi izražavanja i istraživačkom novinarstvu i vladi daje moć da nadzire komunikaciju novinara.
 
Izvori: EFJ, HND