Vijeće ministara BiH izdvojilo četiri miliona KM za BHRT

Vijeće ministara BiH izdvojilo četiri miliona KM za BHRT

Vijeće ministara BiH izdvojilo četiri miliona KM za BHRT

Deset miliona za javne servise, četiri za BHRT
 
foto: Jasmin Brutus / Mediacentar
 
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) danas je usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis BiH za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
 
Dodaje se da su sredstva doznačena BHRT-u namijenjena i za otplatu prava prenosa Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine.
 
Takođe je odlučeno i da će po tri miliona KM dobiti vlade bh. entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.
 
Odluka je donesena na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte. 
 
"Ovo je prvi korak. Drugi mora biti hitno imenovanje upravljačkih struktura FTV-a u Parlamentu Federacije BiH kako bismo na fer način uredili način prikupljanja RTV takse unutar Federacije BiH. Treći korak je donošenje novog zakona koji će trajno urediti stabilnost javnih servisa i od kojeg će sva tri servisa imati jaču podršku nego danas", izjavio je Forto.
 
Ovom odlukom, kako se navodi u saopštenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH, nastoji se osigurati finansijska stabilnost javnih servisa, što je jedan od 14 prioriteta Evropske unije (EU) za pristupanje pregovorima, da se omogući održivost i funkcionalnost Javnog RTV servisa BiH i stvoriti pretpostavke za podršku i unapređenje sektora telekomunikacija i elektronskih medija u BiH.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.