Vijeće ministara BiH poduzima mjere zaštite medijskih djelatnika

Vijeće ministara BiH poduzima mjere zaštite medijskih djelatnika

Vijeće ministara BiH poduzima mjere zaštite medijskih djelatnika

Foto: Unsplash

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine obavijestilo je Udruženje BH novinari da poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se osigurala zaštita novinara i drugih medijskih djelatnika tokom trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Upravni odbor Udruženja novinari jučer je uputio molbu nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine da podrže medije i osiguraju zaštitu novinara i medijskih djelatnika tokom trajanja vanredne situacije.

''Imajući u vidu trenutnu situaciju sa pojavom koronavirusa u BiH i upravo da bi se izbjeglo okupljanje većeg broja novinara na jednom mjestu, Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH - Služba za informiranje pokrenula je aktivnosti na organiziranju izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministara. Uspostavljena je saradnja sa javnim servisom BHT1, o čemu su obaviješteni predsjedavajući i ministri. U cilju mjera vršio bi se prijenos uživo, dijeljenjem signala i snimale određene poruke'', navode iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Služba za informiranje ove institucije koristiće se i svim raspoloživim komunikacijskim alatima i kanalima kako bi informacije doprle do svih medija, odnosno građana koji treba da budu blagovremeno informisani.

''Ujedno Vas molimo da apelirate na medijske kuće da vode računa o svojim zaposlenicima poštivajući sve preventivne mjere nadležnih institucija, kao i vaše preporuke'', stoji u dopisu iz Vijeća ministara upućenom Udruženju BH novinari.

Upravni odbor BH novinara pozvao je jučer predstavnike nadležnih državnih institucija da osiguraju medijskim ekipama praćenje aktuelnih događaja na način koji neće predstavljati zdravstveni rizik za učesnike. Jedna od predloženih mjera je i formiranje medijskog poola u Sarajevu koji će biti mjesto održavanja svih zvaničnih press konferencija za prezentovanje najnovijih podataka i poduzetih mjera.

Formiranje medijskog poola podrazumijeva osiguranje velikog prostora u kojem će novinari sjediti na udaljenosti najmanje dva metra jedni od drugih, gdje će biti postavljena jedna ili najviše dvije kamere, gdje će fotografirati samo jedan fotoreporter i biti osiguran live prijenos cijelog toka konferencije putem YouTube ili nekog drugog kanala. Nakon događaja, svim medijima bi trebali biti podijeljeni snimci, fotografije i ključne informacije od značaja za javnost, a sve sa ciljem izbjegavanja rizika zaraze medijskih profesionalaca koji, zbog obaveze posla, nemaju priliku za zamozaštitu ili samoizolaciju, stoji u saopštenju Udruženja Bh. novinari. 

Iz Upravnog odbora BH novinara zatražili su od nadležnih i da organizuju video konferencije ili obraćanja medijima putem saopćenja, telefona, Skype ili drugih IT komunikacijskih kanala u situacijama kada je to opravdano.

Pored ovih mjera, neophodno je također osigurati nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju za sve novinare i medijske ekipe koje odlaze na teren, kao i medijske kuće širom BiH, stoji u saopštenju.

''Mnoge od njih nisu nabavile minimalni medical kit za svoje uposlenike, djelomično zato što ih nema kupiti na tržištu, a dijelom zbog toga što nemaju sredstava za njihovu kupovinu. U okviru svojih ovlasti i u vrijeme vanredne situacije u BiH, vi i vaše institucije imate mogućnosti da putem ministarstava zdravlja, epidemioloških i sanitarnih službi naredite nabavku medical kits – a za medije i novinare, posebno u manjim lokalnim zajednicama”, navodi se u pismu Upravnog odbora BH novinara upućenom predstavnicima navedenih institucija.   

Od nadležnih državnih organa i institucija se također zahtijeva se da aktivno uključe medijski sektor u programe prevencije širenja koronavirusa na jednak način kao i sve druge djelatnosti od javnog značaja, kao i da osiguraju finansijsku, materijalno-tehničku i svaku drugu podršku medijskim kućama.

Iz Udruženja BH novinari se navodi i da je potrebno planirati programe ekonomske podrške i oporavka medijskog sektora radi saniranja negativnih posljedica tokom trajanja vanrednog stanja.     

Izvor: Udruženje Bh. novinari