VZS: 116 zahtjeva za uklanjanje komentara na portalima u mjesecu maju

VZS: 116 zahtjeva za uklanjanje komentara na portalima u mjesecu maju

VZS: 116 zahtjeva za uklanjanje komentara na portalima u mjesecu maju

U periodu od 1-30. maja/svibnja 2014. godine, Vijeće za štampu u BiH zaprimilo je ukupno 161 žalbu građana na pisanje štampe i online medija, od čega se 152 žalbe odnose na pisanje internet portala, 8 žalbi na dnevne listove i magazine, odnosno jedna žalba na sadržaj objavljen na blogu.

Najveći broj žalbi u pogledu zahtjeva žalbenika, ukupno 116, odnosio se na zahtjeve urednicima internet portala za uklanjanjem komentara u kojima su sadržani govor mržnje, huškanje, diskriminacija i netrpeljivost. Zahtjevi za uklanjanjem neprimjerenih komentara i banovanjem posjetilaca, upućeni su portalima klix.ba, nezavisne.com, slobodna-bosna.ba, hercegbosna.org, tacno.net, radiosarajevo.ba, bug.ba, uskoplje.net i tuzlalive.ba.

U 45 slučajeva, žalbenici su zahtjevali objavu demantija, reagiranja, ispravke informacije ili uklanjanje teksta, a zahtjevi su se odnosili na tekstove objavljene u listovima „Dnevni avaz“ i „Oslobođenje“; magazinima „Express“, „Bum“ i „Azra“; na blogu asimkamber.com, i portalima vecernji.ba, poskokinfo.ba, pogled.ba, hercegovinainfo.com, najnovijevijesti.com, abcportal.info, livno-online.com, klix.ba, mojevijesti.ba, agencijanova.com, kaportal.ba, tnt.ba, federalna.ba, hrankovic.eu, otisak.ba, sportlive.ba, zepce.com.ba, radiosarajevo.ba, avaz.ba, cazin-danas.com, dnevno.ba, depo.ba, sodalive.ba, bljesak.info, najzanimjivosti.com, blin.ba, saff.ba i inmedia.ba.

Samoregulacijom, odnosno objavom demantija, reagovanja, ispravke ili uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, uspješno su riješene 124 žalbe. Mediji koji su prihvatili samoregulaciju su: portali vecernji.ba, pogled.ba, hercegovinainfo.com, najnovijevijesti.com, abcportal.info, livno-online.com, klix.ba, mojevijesti.ba, agencijanova.com, kaportal.ba, tnt.ba, federalna.ba, hrankovic.eu, otisak.ba, sportlive.ba, zepce.com.ba, radiosarajevo.ba, avaz.ba, cazin-danas.com, dnevno.ba, depo.ba, sodalive.ba, bljesakinfo, blin.ba; dnevni listovi „Oslobođenje“ i „Dnevni avaz“; magazini „Express“, „Azra“ i „Bum“. U proceduri se nalazi 25 žalbi; jedna žalba je van nadležnosti Vijeća za štampu u BiH budući da se odnosi na sadržaje objavljene na internet blogu, dok je 11 žalbi upućeno izvan vremenskog okvira u kome Vijeće za štampu u BiH može razmatrati žalbe i prigovore.

 

Mjesec maj 2014. godine protekao je i u znaku žalbi građana na izvještavanje u ekstremnim prilikama – poplavama koje su zadesile BiH. Zaprimljeno je ukupno 14 žalbi građana u vezi sa načinom izvještavanja štampe i online medija o poplavama u BiH. Zahvaljujući brzoj i profesionalnoj reakciji urednika, u skladu sa principima medijske samoregulacije, objavljeno je 11 reagiranja žalbenika, na portalima zepce.com.ba, radiosarajevo.ba, avaz.ba, klix.ba, cazin-danas.com, dnevno.ba, depo.ba, sodalive.ba, bljesakinfo, blin.ba, i u listu „Oslobođenje“.