Webby 2014: nagrade za najbolje na webu

Webby 2014: nagrade za najbolje na webu

Webby 2014: nagrade za najbolje na webu

Objavljeni su pobjednici ovogodišnjih Webby nagrada za najbolje web sajtove, aplikacije, društvene medije i inovacije na webu.

Među dobitnicima ovogodišnjih Webbyja našli su se Google, Vice Media i Tumblr. Blog platforma Medium je osvojila nagradu za najbolji dizajn i najbolje korisničko iskustvo, dok je za najbolju upotrebu mobilne tehnologije izabran alat za kreiranje kratkih video klipova Vine, koji je izabran i za društvenu mrežu godine.
 
Guardian je osvojio tri Webbyja za interaktivnu priču o NSA i video izvještaj o eksploataciji radnika u Kataru. U kategoriji magazina za najbolji je izabran Wired.com, dok je u kategoriji vijesti jednoglasno pobijedio New York Times. Posebno priznanje odato je Kickstarteru, web servisu za crowdfunding.
 
Viralnim videom godine proglašena je šala američkog komičara Jimmyja Kimmela.
 
 
Webby nagrade se dodjeljuju od 1996. i za cilj imaju odati počast "izvrsnosti na internetu". Nagrade su podijeljene u dvije katerogije: Webby Award koju dodjeljuje stručni žiri i Webby People's Voice Awards za koje glasaju internet korisnici iz preko 200 zemalja. U glasanju je ove godine učestvovalo preko pola miliona internet korisnika. Kompletna lista ovogodišnjih dobitnika dostupna je ovdje.