Wikipedia proslavila 15. rođendan

Wikipedia proslavila 15. rođendan

Wikipedia proslavila 15. rođendan

Popularna besplatna online enciklopedija danas sadrži 35 miliona članaka, ima stotine jezičnih verzija, a broj volontera iz cijelog svijeta koji je uređuju dosegao je 80.000.

Petnaest godina nakon pokretanja, Wikipedia i dalje za cilj ima da postane bolja verzija Enciklopedije Britannica, slobodno dostupna "suma sveg ljudskog znanja".

Povodom 15. rođendana, najavljeno je da će za Wikipediju biti kreiran fond of 100 miliona dolara, koji bi trebao osigurati opstanak tog servisa koji se tokom godina oslanjao uglavnom na dobrovoljne priloge korisnika.

Slobodno dijeljenje i pristup znanju ostaju središnji principi Wikipedije, jednog od najposjećenijih web sajtova na internetu.

"Mladi koji su sada u studentskim godinama nikada nisu poznavali svijet bez Wikipedije. Za njih, Wikipedia je dio infrastrukure svijeta. Važno je da je takvu i održimo, ona je projekt cijele internet zajednice", kaže Jimmy Wales, osnivač Wikipedije.

Wikipedia je počela sa radom u januaru 2001. godine, na engleskom jeziku, da bi do kraja prve godine postojanja već izgradila 18 jezičnih verzija. Danas ova internet enciklopedija ima verzije na 290 jezika i 85% sadržaja na jezicima koji nisu engleski.

Izvor: Yahoo News, Fortune, NPR