Yahoo: nema više rada od kuće

Yahoo: nema više rada od kuće

Odluka da saradnici internet kompanije Yahoo više ne mogu raditi od kuće naišla je na burne i mahom negativne reakcije zajednice internet novinara.

Interni memo kompanije Yahoo koji sve saradnike koji rade od kuće poziva da se fizički pridruže timu ili daju otkaz, procurio je u javnost i izazvao negativne komentare među sve većim brojem radnika internet i medijskih kompanija koji rade od kuće. "Neke od najboljih odluka donose se u razgovorima na hodnicima i u kafeteriji, pri upoznavanju novih ljudi i na neplaniranim sastancima. Brzina i kvalitet često pate kada radimo od kuće. Mi trebamo biti jedan Yahoo! i to počinje kada smo fizički svi zajedno", kaže se u poruci odjela za ljudske resurse ove kompanije.

Komentari na Twitteru ismijavaju Yahoo za "nazadnu politiku" u vrijeme kada se mnoge kompanije oslanjaju na model online ureda, a neki i pozivaju zaposlene kojima ova promjena ne odgovara da se jave kompanijama koje cijene doprinos zaposlenika koji nisu fizički u uredu.

Potez je još više iznenađujući kada se uzme u obzir da je pod vodstvom Marisse Mayer Yahoo uveo niz povlastica koje inače uživaju radnici u kompanijama iz područja informacionih tehnologija, kao što su besplatni obroci i najnoviji smart telefoni. No, izgleda da su problemi sa produktivnošću natjerali vodstvo Yahoo-a da uvede promjene - nova pravila će radnike natjerati da se ili pojave u uredu ili daju otkaz.

Izvor: Mashable