Dezinformacije o koronavirusu moguć uzrok smrti kod najmanje 800 osoba u svijetu

Istraživanje pokazalo da su dezinformacije o koronavirusu bile moguć uzrok smrti kod najmanje 800 preminulih osoba u svijetu

Dezinformacije o koronavirusu moguć uzrok smrti kod najmanje 800 osoba u svijetu

Reakcije građana prouzrokovane infodemijom o koronavirusu ostavile ozbiljne posljedice na njihovo zdravlje.

foto: unsplash/Nick Fewings

Istraživanje naučnog časopisa  American Journal of Tropical Medicine and Hygiene o uticaju infodemije na zdravlje građana pokazalo je da su dezinformacije vezane za koronavirus bile moguć uzrok smrti kod najmanje 800 osoba širom svijeta koje su preminule u prva tri mjeseca ove godine. Procjenjuje se da je u navedenom periodu iz istih razloga hospitalizovano oko 5.876 osoba, kao i da je 60 osoba oslijepilo od posljedica ispijanja metanola.

Mnogi su umrli od pijenja metanola ili sredstava za čišćenje na bazi alkohola, a kako bi se zaštitili od zaraze koronavirusom, autori istraživanja kažu da su mnoge žrtve slijedile i savjete poput jedenja velikih količina bijelog luka ili ispijanja velikih količina vitamina, ali i drugih tvari poput kravljeg urina, piše BBC. Istraživači su također naveli i da su ovakve reakcije građana ostavile ozbiljne posljedice na njihovo zdravlje.

Istraživanje je obuhvatilo analizu 2.311 izvještaja o glasinama, stigmi i teorijama zavjere koje su objavljene na 25 jezika u 87 država širom svijeta u periodu od kraja decembra 2019. do početka aprila ove godine na online medijskim platformama, društvenim mrežama (Facebook i Twitter), kao i na online sajtovima za provjeru činjenica. Kako se navodi u istraživanju, od ukupnog broja analiziranih izvještaja, 89 posto ih je klasifikovano kao glasine, 7,8 posto kao teorije zavjere, dok 3,5 posto kao stigma.

Dezinformacije praćene glasinama, stigmom i teorijama zavjere mogu imati potencijalno ozbiljne posljedice za pojedinca i zajednicu ukoliko imaju prioritet u odnosu na smjernice utemeljene na dokazima, piše u istraživanju.

U istraživanju se također navodi da bi zdravstvene agencije trebale pratiti dezinformacije koje su povezane sa koronavirusom, kao i da je potreban veći angažman lokalne zajednice i vlada u uklanjanju dezinformacija o koronavirusu, kao i nadzoru njihovog širenja.

Cijeli izvještaj je dostupan na engleskom jeziku ovdje.

Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.