Zaposlenica ruske državne televizije prekinula emisiju noseći transparent “Ne ratu”

Zaposlenica ruske državne televizije prekinula emisiju noseći transparent “Ne ratu”

Zaposlenica ruske državne televizije prekinula emisiju noseći transparent “Ne ratu”

Brojni korisnici Twittera pod hashtagom Ovdyannikova podržali su njen protest, a na tome joj se zahvalio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskiy. 
 
foto: Screenshot Guardian News / YouTube
 
Žena sa transparentom na kojem je između ostalog pisalo “Ne ratu” pojavila se tokom informativne emisije koja se uživo emitovala na ruskoj državnoj televiziji TV Channel One nakon čega je režija ubrzo prekinula emitovanje te postavila drugi sadržaj, javili su svjetski mediji.
 
“Ne ratu. Zaustavite rat. Ne vjerujte u propagandu. Lažu vas”, pisalo je na transparentu koji je nosila.
 
Prema navodima OVD-info, nezavisne grupe koja prati proteste za ljudska prava, žena koja je prekinula program je Marina Ovsyannikova i zaposlenica upravo tog TV kanala na kojem je i iskazala svoj bunt protiv invazije Rusije na Ukrajinu.
 
Ova grupa je navela i da je Ovsyannikova privredena i da se vjerovatno sada nalazi u policijskoj upravi u Moskvi.
 
Ruska državna novinska agencija TASS potvrdila je pisanje OVD-Info te su dodali da bi se Ovsyannikova mogla suočiti sa kaznom zatvora zbog novog zakona u Rusiji koji je donesen 4. maja prema kojem je zabranjeno “širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci”. Oni koji prema tom zakonu budu proglašeni krivim mogu dobiti kaznu zatvora do 15 godina.
 
OVD-Info je objavio i video koji je navodno snimila Ovsyannikova prije nego što je prekinula emitovanje vijesti, a u kojem između ostalog govori da je “ono što se sada događa u Ukrajini zločin, i da je Rusija zemlja agresor”. “Odgovornost za ovu agresiju leži na savjesti samo jedne osobe a taj čovjek je Vladimir Putin”, kaže Ovsyannikova u videu, napominjući da je njen otac Ukrajinac, a majka Ruskinja.
 
“Nažalost, posljednjih nekoliko godina zaposlena sam na kanalu TV Channel One radeći propagandu Kremlja, a sada se toga jako sramim”, dodala je te istakla da ju je sramota što je dopustila da se iznose laži s TV ekrana.
 
Poručila je i građanima Rusije da izađu na antiratne proteste i da se ne boje.
 
Brojni korisnici Twittera pod hashtagom Ovdyannikova podržali su njen protest, a na tome joj se zahvalio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskiy. 
 
“Zahvalan sam onim Rusima koji ne prestaju pokušavati iznijeti istinu, koji se bore protiv dezinformacija i govore stvarne činjenice svojim prijateljima i porodicama i lično toj ženi koja je otišla u studio TV kanala Channel One držeći antiratni transparent”, kazao je Zelenskiy.
 
Njena izjava je prva takve vrste, odnosno da je zaposlenik ruskog državnog medija javno osudio rat. Od početka invazije na Ukrajinu Rusija je zatvorila nezavisne novinske kuće, strane društvene mreže a gotovo 15.000 Rusa, uključujući djecu i starce, privedeno je zbog protesta koji su održavani protiv rata.
 
Državna televizija ostaje glavni izvor vijesti za milione Rusa koja pomno prati liniju Kremlja, a Evropska federacija novinara (EFJ) zahtijeva hitno puštanje ove novinarke na slobodu.
 

Izvor: CNN, Guardian, Reuters
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.