Žurnal da tuži Ćesira

Žurnal da tuži Ćesira

Žurnal da tuži Ćesira

Redakcija magazina Žurnal je danas organizirala konferenciju za medije povodom novih dešavanja vazanih za napad Huse Ćesira na fotoreportera Adija Kebu. Konferencija je održana preko puta Bosnaplasta, na javnom prostoru gdje je Huso Ćesir, vlasnik ove firme i predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad u Sarajevu, 28. marta napao Adija Kebu dok je obavljao radni zadatak. O Bosnaplastu magazin Žurnal priprema istraživački tekst.

Okupljenim novinarima obratili su se Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize i urednik online magazina Žurnal, Selvedin Avdić. Najavili su podnošenje krivične prijave protiv Ćesira, koji je u jučerašnjem saopštenju rekao da je već podnio krivičnu prijavu za neovlašteno snimanje privatnog posjeda.

“U jučerašnjem saopštenju Huso Ćesir, nasilnik i direktor Bosnaplasta, optužio nas je redom za industrijsku špijunažu, za strano plaćeništvo. Mada je to prilično izlizana optužba, nju koriste svi nacionalistički tajkuni ovdje i za reketarenje i zbog toga smo odlučili da podignemo tužbu protiv njega”, izjavio je Selvedin Avdić za Mediacentar.

On se osvrnuo i na izjavu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, koji je rekao da njegov stranački kolega nije napao fotoreportera već kameru.

“Izjava Bakira Izetbegovića je bezobrazna i bahata, na kraju žrtva je kriva a ne nasilnik kao što je kod nas to uobičajeno”.

Tokom konferencije je rečeno da se očekuje izvinjenje od SDA i pravovremena reakcija nadležnih institucija, koja je do sada uvijek nedostajala.

“Umjesto da bude uhapšen čovjek koji je prodao diplomu našoj novinarki, on još uvijek radi u općini kao referent, a naša novinarka je isljeđivana satima da bi otkrila izvor”, rekao je Avdić prisutnim novinarima, osvrnuvši se na Žurnalovo nedavno istraživanje o kupovini diplome medicinske srednje škole u roku od 17 dana.

Konferencija za medije je bila i jedna vrsta protesta protiv napada na novinare i za slobodu medijskog izražavanja. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.