Žurnal nudi dokazni materijal o uzročnicima demonstracija

Žurnal nudi dokazni materijal o uzročnicima demonstracija

Žurnal nudi dokazni materijal o uzročnicima demonstracija

Medijske kuće iz Sarajeva koje su radile na izvještavanju sa aktuelnih protesta, dobile su, 11.02.2014. naredbu o privremenom oduzimanju snimljenog materijala koje je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva izdao Općinski sud u Sarajevu. Iako nisu dobili naredbu da predaju snimljeni materijal, uredništvo Žurnala odlučilo je ponuditi svoj materijal Kantonalnom tužilaštvu. 

"Iako nismo direktno prozvani, vođeni visokom sviješću o građanskoj dužnosti, samoinicijativno smo odlučili da pomognemo Kantonalnom tužilaštvu u istrazi. U posjedu Žurnala je kompletan dokazni materijal o uzročnicima nasilnih demonstracija u Bosni i Hercegovini. U interesu javnosti pozivamo Tužikaštvo da ih preuzme", navode u Žurnalu uz objašnjenje da se nadaju da će i u ovom slučaju pravda pobijediti i da će stvarni uzročnici nasilnih demonstracija konačno biti procesuirani. 

Među materijalima koje Tužilaštvu nudi Žurnal, nalaze se, između ostalog, istraživanja o deset najvećih privatizacijskih pljački u Bosni i Hercegovini, priče o korupciji u obrazovanju, krađa na javnim nabavkama. Kompletan materijal možete pogledati na Žurnalovoj stranici. 

Izvor: Žurnal

"Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta 'Public Data Now' podržanog od strane Holandske ambasade u BiH'. Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvu možete čitati u našem serijalu ovdje".