Francuska: 150 hiljada eura kazne za Facebook zbog kršenja privatnosti korisnika

Francuska: 150 hiljada eura kazne za Facebook zbog kršenja privatnosti korisnika

Francuska: 150 hiljada eura kazne za Facebook zbog kršenja privatnosti korisnika

Francuski regulator društvenoj mreži je odredio maksimalnu novčanu kaznu zbog praćenja korisnika (i nekorisnika) i korištenja njihovih podataka u svrhe oglašavanja.

Francuski regulator CNIL odredio je Facebooku kaznu od 150 miliona eura nakon što je istekao rok do kada je trebalo da prestane pratiti internet aktivnost (ne)korisnika Facebooka bez njihovog pristanka i prenošenje ličnih podataka korisnika u SAD. Evropski regulatori oformili su kontakt grupu za analizu promjena u korisničkoj privatnosti koje je Facebook uveo 2014. godine i izrečena kazna najviša je moguća po tadašnjem zakonu. Nove zakonske uredbe regulatorima omogućavaju da društvene mreže za ovakve prestupe kazne do tri miliona eura. 

"Posebno smo primijetili da je Facebook nastavio sa praksom masovnog prikupljanja ličnih podataka korisnika interneta s ciljem prikazivanja targetiranog oglašavanja, te da je, putem trećih strana i bez znanja korisnika, prikupljao podatke o njihovoj internet aktivnosti", kaže se u saopštenju CNIL-a povodom odluke o globi. 

Predstavnici Facebooka su odgovorili izjavom da se ne slažu sa odlukom i da CNIL ili bilo koji drugi evropski regulator nije nadležan da izdaje kazne, budući da se evropsko sjedište Facebooka nalazi u Dublinu i pod nadležnošću je irske agencije za zaštitu podataka, te dodali da je Facebook posljednjih godina značajno pojednostavio izjavu o privatnosti i kontrolu nad podacima stavio u ruke korisnika.
 
Postupak u Francuskoj samo je jedan od nekoliko koji se u evropskim zemljama trenutno vode protiv Facebooka, te se još uvijek očekuju odluke regulatora u Belgiji, Holandiji, Njemačkoj i Španiji.