Reporteri bez granica deblokiraju cenzurisane stranice širom svijeta

Reporteri bez granica deblokiraju cenzurisane stranice širom svijeta

Reporteri bez granica deblokiraju cenzurisane stranice širom svijeta

Kampanja #CollateralFreedom ima za cilj omogućiti pristup internet sadržaju kojeg vlade pojedinih zemalja cenzurišu.
 
Foto: RSF/Screenshot
 
Reporteri bez granica kreirali su alternativni pristup za pet novih web stranica koje su blokirane u zemljama iz kojih potiču. Online informacije time su postale ponovo dostupne na stranicama Ozguruz iz Turske, Azathabar iz Turkmenistana, Meydan TV – koja se uređuje iz egzila, a bavi se pitanjima Azerbejdžana, Doha News iz Katara i Alqst iz Saudijske Arabije.
 
Deblokada stranica vrši se pomoću tehnike "ogledala". Reporteri bez granica koriste usluge velikih kompanija kao što su Fastly, Amazon, Microsoft i Google, kako bi kreirali duplikate ili "ogledala" cenzurisanih stranica. Cenzori ne mogu blokirati pristup takvim stranicama, a da se to ne odrazi na njihov online pristup internetskim gigantima preko kojih se proces deblokiranja vrši.
 
Za pristup blokiranim stranicama potrebno je instalisati specijalni dodatak za Chrome pretraživač. Kada neko pokuša pristupiti jednoj od blokiranih stranica, pojavit će se ikona "RSF Censorship Detector" a klikom na nju korisnik će automatski biti proslijeđen na stranicu – duplikat.
 
Od 2015. godine, na ovaj način omogućen je alternativni pristup za 24 cenzurisane stranice širom svijeta.