Srbija: počela istraga o ulozi medija u ratnim zločinima

Srbija: počela istraga o ulozi medija u ratnim zločinima

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu započelo je istragu o odgovornosti medija u podstrekivanju ratnih zločina za vrijeme ratnih sukoba početkom '90-ih.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, istraga će se fokusirati na vezu huškačkog medijskog izvještavanja i ratnih zločina počinjenih '91. i '92. u Zvorniku i Ovčari. Tokom istraživanja ovih zločina pojavile su se izjave okrivljenih da su ih na djela za koja su optuženi podstakli određeni tekstovi u novinama i emisije elektronskih medija, rekao je za medije portparol Tužilaštva Bruno Vekarić. Pred Tužilaštvom je sada težak zadatak pronalaženja konkretnih dokaza koji bi utvrdili uzročno-posljedičnu vezu između medijskog izvještavanja u ovom periodu i počinjenih ratnih zločina.

U analizi materijala, koji uključuju izmišljene i senzacionalističke "vijesti" kreirane s ciljem podizanja tenzija i prikazivanja protivnika u što gorem svjetlu, učestvuju domaći i strani eksperti za medije, a od rezultata istrage će zavisiti pokretanje pretkrivičnog postupka.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Reuters