Zemlje s najviše neriješenih slučajeva ubistava novinara

Zemlje s najviše neriješenih slučajeva ubistava novinara

Nezavisna organizacija Committee to Protect Journalists (CPJ) objavila je tzv. Impunity Index, listu zemalja gdje ubistva novinara prolaze nekažnjeno.

Kako prenosi Media Channel, 14 zemalja je ove godine dospjelo na CPJ-ov Impunity Index, listu zemalja čiji su napori da uhvate i osude napadače na novinare nepostojeći ili nedovoljno efikasni. Na vrhu liste se nalaze konfliktima zahvaćeni Irak, Sijera Leone i Somalija, dok ostatak liste čine države koje žive u miru i imaju funkcionalne pravosudne sisteme, poput Rusije, Indije i Filipina. S izuzetkom Brazila, koji prošle godine nije bio na ovoj listi, CPJ-ov Impunity Index je praktično nepromijenjen u odnosu na 2008. Najopasnija mjesta za novinare su zemlje jugoistočne Azije, a najčešće žrtve naručenih ubistava su lokalni novinari koji pokrivaju osjetljive teme poput korupcije, organiziranog kriminala i državne sigurnosti. 

CPJ-ov Impunity Index se računa pomoću odnosa broja neriješenih slučajeva i ukupne populacije zemlje. U neriješene slučajeve se ubrajaju oni kod kojih nije postignuta presuda, a na listu se uključuju zemlje koje imaju 5 ili više ovakvih slučajeva.

Izvor: Media Channel, CPJ