Apel medijima da navode činjenice u izvještavanju o genocidu

Apel medijima da navode činjenice i kontekst u izvještavanju o genocidu u Srebrenici

Apel medijima da navode činjenice u izvještavanju o genocidu

Saopštenje grupe novinara i novinarki povodom izvještavanja o godišnjici genocida u Srebrenici

foto: Mediacentar

Unatoč velikom broju sudskih presuda i javno dostupnih sudski utvrđenih činjenica, i dalje svjedočimo kampanjama negiranja i relativiziranja genocida i ratnih zločina, te veličanju ratnih zločinaca. Izjave kojima se negira genocid i veličaju ratni zločini, vrijeđaju žrtve i njihove porodice često se prenose senzacionalistički, bez konteksta i kritičkog uklona, a u komentarima se daje prostor za ismijavanja, uvrede, relativiziranja i negiranja ratnih zločina.

Pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici pozivamo kolege i kolegice da prepoznaju ovakve pojave i reaguju po profesionalnoj i etičkoj dužnosti na način da koriste sudski utvrđene činjenice i uvijek navode kontekst. Redakcije pozivamo da se odmaknu od senzacionalizma, a ukoliko odluče da prenesu izjave, ili se u programu uživo nađu u situaciji da ne moge izbjeći prenošenje izjava kojima se negira genocid, preporučujemo da naprave kritički uklon jasnim navođenjem sudski utvrđenih činjenica i konteksta o presudama u obraćanju publici, što je i praksa značajnih medijskih redakcija iz Evrope i svijeta. 

Medijske redakcije se mole da u danima obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici obezbijede učestaliji monitoring komentara na svojim društvenim mrežama i unaprijede svoje mehanizme moderacije komentara. Preporučujemo redakcijama da donesu precizne smjernice za moderiranje sadržaja i o njima obavijeste korisnike kako bi se spriječilo širenje uvreda, ismijavanja, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

U svrhu etičnog i profesionalnog medijskog izvještavanja objavljujemo set rečenica koje sadrže sudski utvrđene činjenice koje možete koristiti za izvještavanje o genocidu u Srebrenici. Sudski utvrđene činjenice pripremljene za tekstove o Srebrenici i podatke o presudama možete pronaći na ovim linkovima: činjenice i presude.

Preporučujemo da:

  • U slučajevima negiranja i relatiziviranja genocida, mediji trebaju imati kritički uklon i uvijek navoditi sudski utvrđene činjenice.
  • Urednici i urednice moraju izbjegavati senzacionalističke naslove kojima se negiraju ratni zločini i veličaju ratni zločinci.
  • Redakcije bi trebalo da pronađu efikasne mehanizme moderiranja komentara na portalima i mrežama kako bi izbjegli širenje kampanja relativizacije ratnih zločina i vrijeđanje žrtava.

Medijski radnici i radnice se mogu pridružiti zajedničkom saopštenju upisivanjem imena i prezimena, zvanja ili naziva redakcije na ovom linku.

Potpisnici:

BIRN BiH – Detektor

Mediacentar Sarajevo

Albina Vicković, RTV Slon Tuzla

Dinko Dundić, Fokus.ba

Azira Hrustemović, IP BHT1

Nejla Okan, Radio Sarajevo

Eneida Alibegović, RTV Bugojno

Matea Jerković, Oslobođenje

Mladen Džino, IP BHRT

Slađan Tomić, Buka

Almedin Šišić, Valter Portal

Senka Kurt, novinarka

Amela Delić Aščić, Analiziraj.ba, Mediacentar

Rubina Čengić, Školegijum

Zorana Petković, Radio Osvit Zvornik

Nermina Šunj Kušljugić, Megafon.ba

Miljan Kovač, Portal Impuls Banja Luka

Amina Hodžić, NOVA BH