Bakir Izetbegović vs. referendum u RS

Bakir Izetbegović vs. referendum u RS

Bakir Izetbegović vs. referendum u RS

Avgustovski pregled tema koje su obilježile naslovnice bh. štampe ukazuju na više puta ponovljeni zaključak - ovdje su politika i političari najvažnija tema.

Arhiv Infobiro

Stiče se utisak da javnost uglavnom o političarima misli i o njima govori. Tako je to u štampi, a kako je u realnom životu?

Bakir Izetbegović ima 12 pojavljivanja na ključnom dijelu naslovnica bh. novina. Tu je i Milorad Dodik sa sedam, a na četvrtom mjestu Dragan Čović sa pet pojavljivanja.

Između njiih na trećem mjestu sa šest naslovnica je Željko Kopanja, novinar i vlasnik Nezavisnih novina koji je umro prošlog mjeseca. Tu su još entitetska premijerka Željka Cijanović sa četiri i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić sa tri.

Jedino strano tijelo bio je Robert de Niro (četiri naslovnice). Američki superstar posjetio je Sarajevo i otvorio Sarajevo film festival.

Referendum u Republici Srpskoj najvažnija je tema naslovnica bh. štampe. Čak 17 puta. Samo je hapšenje Fahrudina Radončića u januaru 2016. privuklo više pažnje u mjesec dana (18 puta kao glavna tema).

Interesantno je da je tema Evropskih integracija u avgustu ove godine čak 13 puta zaslužila vrh naslovnice. Crna hronika je 10 puta zauzela ključni prostor a izbori osam puta.

Ovo je, vjerovatno, samo zagrijavanje za septembar kada bi izbori kao tema trebali dominirati bh. štampom. Dosta prostora je bilo posvećeno institucijama BiH (šest puta), sportu i očekivano Sarajevo film festivalu – pet ključnih dijelova naslovnica.