Budućnost novinarstva u Jugoistočnoj Evropi: Pandemijska kriza kao šansa

Budućnost novinarstva u Jugoistočnoj Evropi: Pandemijska kriza kao šansa

Budućnost novinarstva u Jugoistočnoj Evropi: Pandemijska kriza kao šansa

Napadi na novinarstvo i spuštanje nivoa profesionalizma u novinarima izaziva čak i osjećaj srama zbog posla kojim se bave, a u polarizovanim društvima u kojima živimo nezavisni i kritični mediji imaju posebno važnu ulogu. Ipak, resursi za rad takvih medija izuzetno su mali, dok je propagandističkim medijima na raspolaganju podrška i finansijsko uporište iz izvora bliskih vladajućim strukturama, kažu vodeći medijski profesionalci iz Jugoistočne Evrope.

O budućnosti novinarstva govorili su u intervjuima u decembru povodom 20. godišnjice Mreže za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope (SEENPM), čiji je Mediacentar Sarajevo član.

“Osjećam da, posebno u vremenu krize, poput ovog svega što je pandemija donijela, osjećam da ljudi stvarno konačno razumiju koliko je važno dobro novinarstvo, šta je novinarstvo koje uzima građane i javno dobro za ozbiljno, koliko stvarno može biti uticajno na njihove živote”, rekla je Ana Brakus, izvršna urednica Faktograf.hr-a.

Upravo je pandemija trajno promijenila novinarstvo, a slojevita kriza izazvana širenjem COVID-19 pokazala je da mnogi novinari rade odličan posao, ali i da je mnogo izazova s kojima se i oni i javnost suočava kada je u pitanju oblast medija i komunikacija.  

“Ono što mi daje nadu je što sam širom regije upoznala veoma veoma talentovanu omladinu koje ne zanimaju oligarsi niti ih zanima što u ovoj profesiji radite za sitan novac, nego su u ovome da bi ispričali priče i rekli istinu”, rekla je Boryana Dzambazova, bugarska freelance novinarka.

SEENPM je osnovan 2000. godine u Sarajevu  s ciljem da bude okvir za saradnju i podršku  razvoju medija u post-konfliktnom periodu. Mrežu danas čini 19 mediacentara, medijskih institutua i medijskih nevladinih organizacija iz 13 zemalja Jugoistočne Evrope. Između ostalog, SEENPM promoviše novinarsku izvrsnost kroz istraživanja, kreiranje politika, trening i edukaciju u oblasti medija, a zalaže se i za slobodu medija i nezavisno i profesionalno novinarstvo i jačanje saradnje među novinarima.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.