Kolege iz regije: Solidarno uz Paulinu Janusz

Kolege iz regije: Solidarno uz Paulinu Janusz

Kolege iz regije: Solidarno uz Paulinu Janusz

Povodom hajke koju je pokrenuo Face TV Senada Hadžifejzovića protiv novinarke Pauline Janusz, reagovali su medijski radnici i antivisti civilnog društva u regiji. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:
 
*************************************************
 
Osuđujemo hajku koju je protiv novinarke Pauline Janusz pokrenuo Senad Hadžifejzović u emisiji Face TV. Zbog prijetnji preko društvenih mreža i javnog poziva na linč Paulina Janusz je na neko vrijeme morala napustiti BiH.
 
Nakon što je objavila na portalu Media centra Sarajevo tekst „Građani u službi građana, mediji u službi ničega“ u kojem analizira način na koji su mediji u BiH pratili katastrofalne poplave koje su zadesile regiju, uslijedio je talas kritika na njen račun.
 
Međutim, petominutni prilog „Ono se zove Paulina“ na Face TV Senada Hadžifejzovića, nekadašnjeg novinara godine u BiH, otvorio je sve ventile ovdašnjeg govora mržnje. Autor priloga Paulinu Janusz je označio kao razbijača BiH, piskarala, skribomana koji je napao novinare te naveo da ima želju za samopromocijom „pljuvanjem po pravim novinarima.“ Čak joj se spočitava da „pažljivo bira kome će se obratiti na ijekavici, a kome na ekavici“, da bi joj na kraju priloga poručili da je „papučarka“.
 
Ni jednog trenutka u tom huškačkom pamfletu ni jedna teza iz teksta Pauline Janusz nije opovrgnuta, samo je, kao u svakoj propagandističkoj priči, zatrpana gomilom uvreda kako bi se bukom zamaglila suština.
 
Nakon ovog priloga Paulina Janusz je počela da dobija prijetnje preko društvenih mreža, a hajka je nastavljena na komentarima.
 
Senad Hadžifejzović i Face TV obračunali su se sa Paulinom Janusz na najprimitvniji način, koji nema veze sa novinarstvom, pri tom plasirajući laži, manipulirajući sa javnošću i huškajući, iako su mogli biti svjesni činjenica kakve bi to moglo imati posljedice.
 
Paulina Janusz već dvije godine živi i radi u BiH i za tako kratko vrijeme uspjela je isključivo predanim i profesionalnim radom da se izbori za svoju poziciju u medijskom svijetu BiH. Prethodno je živjela i radila u Hrvatskoj i Srbiji. Novinarka je tjednika BH Dani i dopisnica nekoliko regionalnih medija. Zbog svog rada često je meta nacionalista, a poslednji put je protiv nje vođena kampanja na nacionalističkom portalu saff.ba.
 
Na hajku kojoj je izložena moramo reagirati svi skupa, jer je, u protivnom, samo pitanje vremena ko je sljedeći. Nažalost, svjesni smo činjenice da takav jezik već više od dvije decenije prevladava medijskim prostorom u regiji.
 
Pozivamo novinarska udruženja u BiH i regiji da se oglase. Ovo nije pitanje nekoliko profesionalaca već cijele novinarske zajednice. Ne pristajemo da poziv na linč postane normalnost u javnom prostoru.
 
Boro Kontić (BiH)
Igor Lasić (Hrvatska)
Miodrag Sovilj (Srbija)
Elvira Jahić (BiH)
Nedim Sejdinović (Srbija)
Amila Kahrović-Posavljak (BiH)
Danka Derifaj (Hrvatska)
Tijana Okić (BiH)
Tomislava Sila (Hrvatska)
Refik Hodžić (BiH)
Ana Benačić (Hrvatska)
Emina Žuna (BiH)
Ladislav Tomičić (Hrvatska)
Eldin Hadžović (BiH)
Barbara Matejčić (Hrvatska)
Zoran Ivančić (BiH)
Dušan Komarčević (Srbija)
Senad Pećanin (BiH)
Jelena Svirčić (Hrvatska)
Mirza Purić (BiH)
Rašid Krupalija (BiH)
Ilko Ćimić (Hrvatska)
Žarka Radoja (Srbija)
Adi Sarajlić (BiH)
Marija Simanić Arnautović (BiH)
Iva Martinović (Srbija)
Lamija Begagić (BiH)
Mašenjka Bačić (Hrvatska)
Dijala Hasanbegović (BiH)
Maša Durkalić (BiH)
Melisa Skender (Hrvatska) 
Aida Kalender (BiH)
Dinko Kreho (Hrvatska)
Aldin Arnautović (BiH)
Jasna Kovo (BIH)
Lejla Omeragić- Ćatić (BIH)
Lejla Huremović (SOC, BiH)
Nidžara Ahmetašević (BiH)
Franjo Šarčević (BiH)
Faruk Šehić (BiH)
Aleksandar Saša Brezar (BiH)
Dino Jahić (Srbija)
Nora Krstulović (Hrvatska)
Gordana Ćosić (Srbija)
Dženana Karup-Druško (BiH)
Tanja Miletić- Oručević (BIH)
Asja Bakić (Hrvatska)