Međunarodni dan palestinskih novinara

Prestanite ubijati palestinske novinare u Gazi

Međunarodni dan palestinskih novinara

Gubitak života medijskih profesionalaca u Gazi je bez presedana u historiji novinarske profesije.

foto: Mediacentar

Danas se u svijetu organizuju aktivnosti podrške za palestinske novinare i novinarke. Mediacentar Sarajevo pridružuje se ovim protestima i poziva sve naše medije i novinare da se uključe, podsjećajući na znamenitu rečenicu evropskog mislioca Bertranda Russella: „Nije mi strano što je gomila nitkova napravila zločine već mi je strano i nevjerovatno koliko je ljudi to mirno gledalo“.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) proglasila je 26. februar Mađunarodnim danom palestinskih novinara, zbog stravičnih razmjera stradanja medijskih radnika u Gazi, ali i nevjerovatnog tereta koji nose oni koji su i dalje živi, svakodnevno svjedočeći stradanjima članova porodica, prijatelja i komšija.

Novinari i novinarke u Gazi, sa svojim sugrađanima, proživljavaju horor neshvatljivih razmjera. Prava novinara da izvještavaju o onome što svjedoče i žive u Gazi zadnja četiri mjeseca, zajedno sa svim drugim pravima ljudskih bića, koja bi trebala biti svjetlo i vodilja civiliziranog svijeta u 21. stoljeću, su ne prekršena, nego brutano pregažena. Pred očima cijelog svijeta.

Dopuštanjem, a u pojedinim slučajevima i podržavanjem da se dešavaju brutalna ubistva civila, novinara i djece u Gazi, svijet je iznevjerio ne samo Palestince, nego sve ljude ovog svijeta. Iznevjerio je novinare, novinarstvo i njegov smisao u cjelini.

Međunarodna federacija novinara navodi da je do 13. februara, dakle za samo četiri mjeseca, zabilježila 95 ubijenih palestinskih novinara i medijskih radnika.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) navodi da je do 26. februara ubijeno 83 palestinskih novinara. Ova organizacija traži da se svaki slučaj nezavisno potvrdi.

Palestinski novinarski sindikat govori o više od stotinu ubijenih novinara i medijskih radnika. Prema podacima Međunarodne federacije novinara, ubijena su i četiri izraelska i tri libanska novinara.

Ovo su samo brojke. O kakvim se razmjerama zločina radi podsjećaju svjetska novinarska udruženja. Od početka oktobra 2023. u Gazi je gotovo svakog dana ubijen jedan novinar, a opseg i tempo gubitka života medijskih profesionalaca je bez presedana u historiji ove profesije. 

Toliki broj ubijenih novinara za četiri mjeseca - toliki broj ućutkanih glasova koji su nada da će se dokumentovati i procesuirati počinjeni zločini. Novinari u Gazi nisu slučajne žrtve, oni su mete.

Neshvatljiv je izostanak empatije prema Palestincima i razmjere jednostrane naklonjenosti narativima izraelske vlasti u redakcijama zapadnog svijeta. Od blatantnih kršenja novinarske etike do suptilnih zamjena teza i jezičkih manipulacija. Novinarska zajednica mora glasnije upozoravati i prozivati ovakve nečasne praske svojih kolega koji ionako poljuljano povjerenje javnosti u medije srozavaju do krajnjih granica.

Novinarima u Gazi, koji u nemogućim uslovima straha, ličnog stradanja i gubitaka neumorno izvještavaju,  poručujemo da ih čujemo, vidimo, da njihov rad nije uzaludan.

Bez potrebe za poređenjem, ali podsjetimo da je za četiri godine rata u Bosni i Hercegovini (1992. - 1995.), prema podacima Udruženja BH novinari, poginulo 80 novinara od kojih 10 stranih. Njihov značaj u dokumentovanju zločina je nezamjenjiv.

Iskustva procesuiranja ratnih zločina pred Haškim tribunalom pokazala su da medijski izvještaji i svjedočenja novinara imaju svoje mjesto u traženju pravde i utvrđivanju činjenica. Da su važan doprinos dokumentovanju i dokazivanju počinjenih zločina.

U trenutku ovakvog stradanja, mala je utjeha da će trebati vremena da se pravda pokaže vrijednom vjerovanja, ali je pored dignutog glasa za spas života palestinskih novinara, to, iako sramno malo, najbolje što danas imamo da ponudimo.

Ne smijemo dozvoliti da smrt ovih muškaraca i žena bude nijemi dodatak tišini i zaboravu, nekažnjivosti i neodgovornosti!

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.