Novalić ide u zatvor pa krivi medije

Novalić ide u zatvor pa krivi medije

Novalić ide u zatvor pa krivi medije

Spin u aferi Respiratori: Osuđeni odgovornost prebacuju na novinare.

foto: Facebook / Fadil Novalić

Nakon što je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) 26. januara potvrdilo pravosnažnu presudu u predmetu Respiratori, bivši federalni premijer Fadil Novalić, kojem je utvrđena zatvorska kazna od četiri godine za zloupotrebu položaja i ovlasti, optužio je medije da su montirali čitav slučaj te je svojim gostovanjima i obraćanjima javnosti pokrenuo linč na njih.

Informaciju da je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo presudu objavila je Istraga.ba 26. januara, a Federalna televizija (FTV) je iste noći objavila navodnu izjavu koju je Novalić dan kasnije demantovao na svojoj Facebook stranici.

FTV je objavila, a svi mediji su prenijeli, da je Novalić rekao: “Istina je, nismo zvanično dobili otpravak presude, ali su me obavijestili da je presuda potvrđena. Sada slijedi izvršenje presude. Da, idem u zatvor”.

Iako je Sud BiH sljedećeg dana saopštenjem potvrdio medijske navode, tj. pravosnažne presude u slučaju nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije COVID-19, Fadil Novalić je grešku medija, tj. izjavu za koju on tvrdi da nije rekao, iskoristio kao još jedan dokaz da je riječ o montiranom procesu.

“Kulminacija montiranog procesa je fabrikacija moje izjave koju je Federalna televizija sinoć izmislila a mediji koji su izvodili projekat horski prenijeli. Rekao sam da ću strukturu koja je ovaj projekat osmislila razotkriti. Narednih dana ću iznijeti sve informacije kojim raspolažem u vezi ovog montiranog procesa”, napisao je Novalić 27. januara na svojoj Facebook stranici.

Tezu o medijskom montiranom procesu Novalić je ponovio i tokom gostovanja u emisji “Istraga sedmica”, koja je ove nedjelje emitovana na Hayatu. Novalić je iskoristio emisiju da optuži medije za čitav slučaj, te je rekao da su ga mediji tokom pandemije ne samo kriminalizirali, nego i dehumanizirali, opisivali kao premijera koji ne zna staviti masku, a kamoli nabaviti respiratore. Takvu kriminalizaciju i dehumanizaciju je uporedio sa kriminalizacijom i dehumanizacijom ljudi u Gazi.

Kao potvrde za svoje teze, u studio je čak donio i nekoliko uvezanih knjiga, za koje tvrdi da su samo dio medijskih članaka o ovom slučaju.

Slične optužbe o ulozi medija iznio je i drugi osuđeni u slučaju Respiratori, vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić, tokom gostovanja u emisiji na Face TV koja je emitovana 27. januara ove godine.

U oba slučaja, osuđeni su dobili značajan medijski prostor uz minimalne intervencije voditelja. 

Protiv medija koji smetaju

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je jedan od medija koji je u ponedjeljak objavio izjavu koju je bivši premijer Federacije BiH demantovao, no nakon sat vremena uklonili su objavu i objavili izvinjenje. Na upit o tome kako je ova Novalićeva izjava objavljena na Federalnoj televiziji, iz Press službe FTV za Mediacentar su rekli da još nemaju odgovor.

Glavni i odgovorni urednik CIN-a Aladin Abdagić za Mediacentar kaže da je CIN na svojim mrežama prenio izjavu, uz informaciju o dosuđenoj kazni. Ta objava je, kako je dodao Abdagić, pripremljena ranije, a objavljena kasnije.

“Našim propustom u finalnoj provjeri prije objave, izjava je objavljena, a mi smo je skinuli nakon manje od sat vremena, čim smo primijetili grešku koju smo napravili. O tome smo odmah i obavijestili javnost i izvinili se za takav propust i bivšem federalnom premijeru i javnosti, što je obaveza svakog profesionalnog medija ili novinara”, rekao je.

Iako su jedini medij koji je objavio ispravku i izvinjenje, na njihovu objavu reagovao je Novalić, opet s pokušajem tvrdnje da su presude montirani proces.

“Ovdje imate spisak sponzora ‘Centra za istraživačko novinarstvo’ koji je demantovanu laž jutros ‘podebljao’, ponovo poturio, i vjerovatno će je sponzorisati. Desno je lažna izjava, lijevo su vam njeni sponzori. Dio njih. Oni moraju lagati, jer su svoj kolonijalni projekat doveli na rub nestanka. Laž je sve što im preostaje, jer je istina protiv njih. Ne samo u Bosni”, napisao je juče Novalić na svojoj Facebook stranici. 

Novalić ili njegov tim se nisu osvrtali na ispravku i na izvinjenje CIN-a, kaže Abdagić.

“Ovu situaciju su iskoristili u svrhu stvaranja nesuvislog sadržaja na njegovom profilu, pola sata nakon što smo mi skinuli izjavu, u očigledno očajničkom i nasilnom pokušaju da diskredituje CIN prozivanjem naših donatora i prišivanjem poznatih, ispraznih epiteta govora mržnje”, rekao je Abdagić.

Dodaje da nije iznenađujuće što su osuđeni bivši premijer Federacije BiH i njegovi saradnici pokrenuli sve snage koje su im na raspolaganju.

“Kako drugačije nego protiv medija koji im smeta?”, upitao je Abdagić.

 “Nažalost, u našem društvu, koje nije naučeno da kritički djeluje i insistira na odgovornosti za odluke i postupanja osoba na javnim funkcijama, ne može se očekivati da će ovakvi javni istupi bilo kojeg političara biti građanski sankcionisani”, naveo je Abdagić. 

Novinari kao “strani plaćenici”

Optužbe da su mediji montirali čitav proces u slučaju Respiratori nisu nove. Semira Degirmendžić, novinarka koja je za Fokus.ba 2020. godine prva otkrila aferu Respiratori, nedavno je za Media.ba izjavila da se četiri godine već suočava sa raznim napadima da je “dio neke organizacije koja je osmislila neki medijski plan”. Kaže da su se optužbe o postojanju nekog medijskog plana čule i od advokata optuženih. Degirmendžić je za svoje otkriće o aferi Respiratori više puta nagrađivana.

Optužba Novalića da su za presudu u vezi sa aferom Respiratori krivi mediji je, prema riječima Marka Divkovića, predsjednika Udruženja BH novinari, ništa drugo do klasično zametanje teza. Takođe, navodi da Novalić ne zna kako da prizna sebi da je kriv - da je prekršio zakon.

“Nije on jedini koji optužuje medije. Ako je u pravu, ako ima ikakve dokaze, imao je dovoljno vremena da u sudskom postupku sve to iznese i da dokaže da nije kriv. Sada je najlakše optuživati”, kazao je Divković.

Floskula da je sve dio jednog medijskog procesa u kojem su mediji plaćeni, kako kaže Divković, datira još iz vremena od prije 60 godina kada je u to vrijeme Savez komunista trebao nekoga uticajnog da skloni sa javne scene. Uvijek se govorilo da je anarholiberal, da djeluje sa anarholiberalnih pozicija i da je vrlo vjerovatno plaćenik, kaže Divković i govori da iste teze protiv novinara koristi i Milorad Dodik.

Dinko Dundić, glavni i odgovornik urednik Fokus.ba, medija koji je 2020. prvi objavio informaciju o aferi Respiratori, podsjeća da mediji ne hapse niti vode sudske prostupke, već istražuju i na osnovu dokaza pišu o koruptivnom radnjma. 

“Naš medij sve radi u interesu javnosti bez ikavih političkih primjesa. Istražujemo i pišemo o brojnim aferama i koruptivnim radnjama kojih je, nažalost, u BiH veliki broj. U njih su uključeni akteri iz svih političkih partija u našoj zemlji. Kada se sudski dokažu kriminalne radnje, njihovi akteri pokušavaju da prebace odgovornost na nekog drugog, a u našoj zemlji je najlakše za sve okriviti novinare”, naglasio je Dundić.

Novinari ne hapse

Novalićeve objave protiv medija na Facebooku profilu imaju veliki broj komentara podrške. Na pitanje koliko takve izjave mogu uticati na odnos građana prema medijima koji profesionalno rade svoj posao, Abdagić odgovara da u ovom slučaju građani koji slijepo vjeruju bilo čemu što stiže iz političke stranke osuđenog Novalića će biti protiv bilo kojeg medija koji ne piše o njemu onako kako bi oni to željeli.

“Dakle, građani koji žele istinu - čitat će medije koji u svojim objavama nude dokaze za informacije koje plasiraju, a oni koji su navikli da bespogovorno slijede poslodavca, lidera ili vođu, to će činiti i dalje, čitajući medije koji o njima tako i pišu, bez obzira na činjenice”, istakao je Abdagić. 

Navodi, kakve je iznosio Novalić, mogu biti opasni za medije i za povjerenje građana u rad novinara, smatra Marko Divković. No, kako je dodao, u javnosti se često primjenjuje maksima “bitno je ko kaže a ne šta kaže”.

Divković govori da odgovornost za javnu riječ leži na svakome ko je izgovara - i na novinarima i na Novaliću, odnosno bilo kojem vršiocu javnih funkcija.

“On sada u ovoj poziciji pokušava da opravdava svoja nedjela, on zapravo čini još veće gluposti i dovodi čitavu jednu profesiju na stub srama”, istakao je Divković.

Podsjeća da je medijima dužnost da izvještavaju.

“Kakvi bi to bili mediji kada bi samo prenosili stranačke komunikee. Volio bih da je ovakvih napisa u svim medijima što više, jer na kraju krajeva, mi smo izabrali tu profesiju u kojoj treba da otkrivamo ono što vlast skriva, a vlast skriva mnogo, odnosno da kažem - krade previše”, naglasio je Divković.

Da veliki uticaj političari imaju po građane i njihov odnos prema novinarima, smatra i Dinko Dundić, podsjećajući na podatak iz istraživanja Udruženja BH novinari u kojem je istaknuto da svaki četvrti ispitanik u BiH, koji je učestvovao u istraživanju za 2023. godinu, opravdava nasilje nad novinarima.

U Republici Srpskoj 2022. godine, kako je dodao Dundić, svega 6,9 posto ispitanika je opravdavalo napade na novinare, dok u 2023. godini čak 74,1 posto ispitanika u ovom entitetu prihvata nasilje nad novinarima i smatra da ih "treba tući".

“Budući da su istraživački novinari jedan od rijetkih primjera u našoj državi koji obavljaju svoj posao, političari ovakvim navodima pokušavaju da našu profesiju dovedu na nivo dnevnopolitičkih prepucavanja, a sve sa ciljem da prestanemo sa svojim radom. Famozne ‘nadležne institucije’ u većini slučajeva odavno se ne bave svojim poslom, što najbolje pokazuju sva relevantna istraživanja u kojima je BiH na vrhu evropske liste kada je u pitanju korupcija”, kaže on.

Novinari se protiv narativa da su mediji strani plaćenici mogu boriti jedinim alatom koji imaju. To su, kako kaže Dundić, naši tekstovi.

“Istrajavamo u pisanju o kriminalu, korupciji i drugim temama koje su od javnog interesa, a predstavljaju jedan od najvećih prepreka da BiH postane pravednije društvo. Nastavit ćemo pisati o kriminalu i korupciji, nezavisno iz koje političke partije ili grupacije dolaze osobe koje su uključene u ova djela”, zaključio je Dundić.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.