BH novinari: Pokušaj zastrašivanja novinara koji su pisali o aferi Respiratori

BH novinari smatraju da je hajka na novinarke i novinare koji su otkrili i pisali o aferi „Respiratori“ sramotna

BH novinari: Pokušaj zastrašivanja novinara koji su pisali o aferi Respiratori

Na društvenim mrežama su u negativnom kontekstu objavljeni video snimci i fotografije novinara i novinarki portala Fokus i Raport.

Foto: Radio Sarajevo

Zbog objavljivanja nekoliko montiranih videa u kojima se direktno spominju imena novinara i novinarki portala Fokus i Raport koji su otkrili i pisali o tzv. aferi “Respiratori”, kao i objavljivanje njihovih fotografija u negativnom kontekstu i iznošenje teza o njihovoj navodnoj povezanosti sa pojedinim političarima i političkim strankama, reagovali su iz Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima.

Upravni odbor ovog udruženja i Linija za pomoć novinarima objave navedenih videa smatraju grubim pokušajem zastrašivanja i targetiranja novinara i novinarki, odnosno medija koji su svojim istraživačkim pričama u protekla dva mjeseca razotkrili “jednu od najvećih afera u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini”.

“Korištenje društvenih mreža za širenje neargumentiranih optužbi i koordiniranu, javnu hajku na novinarke i novinare portala Fokus i Raport, predstavljaju direktni pritisak na kolege iz ova dva medija sa namjerom njihove diskreditacije i skretanja pažnje sa aktuelnih slučajeva vezanih za javne nabavke tokom pandemije. Ovo je istovremeno i atak na život, ličnu sigurnost i integritet naših kolegica i kolega”, piše u saopštenju.

BH novinari navode da je zabrinjavajuće to što se društvene mreže koriste kao “alat” za obračun sa novinarima i medijima, za širenje govora mržnje prema predstavnicima medija, kao i iznošenje lažnih tvrdnji kojima se u javnosti pokušava kreirati nepovjerenje prema onima čije izvještavanje odgovara određenim političkim strukturama ili njihovim simpatizerima.

Urednički kolegij portala Raport poručio je da zbog ovih napada i pritisaka, novinari ovog portala neće prestati objavljivati ono što je u interesu javnosti.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima pozvali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH i Federalnu upravu policije da hitno reaguju i istraže ko stoji iza produkcije i objavljivanja navedenih videa i Facebook profila sa kojih se oni distribuiraju, te ko su naručitelji i odgovorne osobe za ovu “sramotnu i nedopustivu hajku na novinare” koja mora odmah biti zaustavljena, a počinitelji kažnjeni u skladu sa zakonom.

Budući da je u BiH izborna godina, BH novinari su pozvali sve medijske organizacije i institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara i medija, te da pokažu solidarnost i stanu u zaštitu svih kolegica i kolega koji su izloženi napadima, prijetnjama i pritiscima.

O pritiscima na novinare i novinarke portala Fokus i Raport, BH novinari su najavili da će obavijestiti sve međunarodne organizacije odgovorne za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.