Oktobarska politika i crna hronika

Oktobarska politika i crna hronika

Oktobarska politika i crna hronika

Nastavlja se dominacija političara na naslovnicama štampe u BiH, a osim izbora, na naslovnicama je bila aktualna crna hronika.

Arhiv Infobiro

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i šef SDA, Bakir Izetbegović, je uglavnom usual suspect - najčešća je ličnost na naslovnicama dnevnih novina tokom oktobra. Poličari su Ovog puta četiri naslovnice. Blizu su Milorad Dodik i Dragan Čović sa po dvije.

I novoimenovani hrvatski premijer Andrej Plenković dobio je dva puta ključni dio naslovnice novine u BiH. Slučaj sa prekinutim izborima u Stocu doveo je lokalnog političara Salmira Kaplana, čak tri puta, u žižu interesovanja.

Ono što je paradoks medija jeste i činjenica da je u oktobru 2016. godine ubica dvije studentice sarajevskog univerziteta na centralnoj gradskoj aveniji dobio dvije naslovnice. Toliko u Sarajevu vrijedi sumanuto brza vožnja sa najtragičnijim posljedicama.

Izbori u BiH, održani 2. oktobra, razumljivo, bili su ključna tema na naslovnicama štampe. Čak 23 puta tokom mjeseca.

Ono što je novost jeste učestalost crne hronike na ključnom mjestu naslovnih strana. Iako te teme imaju veliki prostor u štampi, uglavnom unutar korica, strašni zločin u Sarajevu - ubistvo autom dvije studentkinje na pješačkom prelazu, donijelo nam je 20 naslovnica sa tom ili sličnom tematikom. Šta će to promijeniti, vidjećemo.

Tu su još "institucije BiH" kao tema sa devet naslovnica, "političke partije" sa šest i iznenađenje – "kultura i kulturno-historijska baština" sa pet naslovnica.