Prođe septembar, prođe referendum

Prođe septembar, prođe referendum

Prođe septembar, prođe referendum

Održavanje referenduma i izbori bile su najbitnije teme u bh. štampi u septembru, a Milorad Dodik najčešća je ličnost na naslovnicama.

Arhiv Infobiro

Referendum u Republici Srpskoj, izjašnjavanje građana o tome da li žele da 9. januar slave kao Dan RS, bio je tema na ključnom mjestu naslovnih stranica bosanskohercegovačke štampe rekordnih 34 puta.

Ta je tema toliko zaokupila ovdašnje medije da se može reći da je cijeli septembar uglavnom prošao u priči o referendumu.

Najava izbora u BiH 12 puta je bio urednički izbor za naslovnicu. Tu se još spominju, sa sedam naslovnih stranica, zdravstvo, EU integracije, pravosuđe i putevi.

Religijske teme sa pet naslovnica i izbori u Republici Hrvatskoj sa četiri, zaokružuju najvažnije uredničke izbore u septembru 2016. godine.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, sa 15 pojavljivanja na glavnom mjestu na naslovnicama „najvažnija“ je ličnost bh. štampe u proteklom mjesecu. On bezmalo ima naslovnica koliko svi ostali iza njega.

Tu su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić, sa po pet naslovnica. Iza njih je premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, sa četiri naslovne stranice.

Sve u svemu, reklo bi se, stara priča medija u BiH. Političari su najznačajnija vijest.