Sedmica u naslovnicama: Nastavlja se trakavica sa uspostavljanjem vlasti u FBiH

Sedmica u naslovnicama: Politika, tenis, i sjećanja na žrtve ratnih zločina

Sedmica u naslovnicama: Nastavlja se trakavica sa uspostavljanjem vlasti u FBiH

Teme koje dominiraju naslovnicama bh. štampanih medija.
 
foto: Screenshot / Naslovnice bh. novina
 
Dnevni list je u protekloj sedmici bio najdominantniji u kritici političke elite u Bosni i Hercegovini (BiH). “Političarima milijarde i moć, narodu siromaštvo i beznađe“ – bio je jedan od naslova. Novinari su pisali o dobroj opredijeljenosti Borjane Krišto, predsjedavajuće Vijeća Ministara BiH, za Evropsku uniju (EU) i NATO, ali uz opasku da javnost ne vidi šta Vijeće ministra BiH planira da uradi da se država „obračuna“ sa „divljanjem“ cijena, i kako će osigurati bolje radne uslove. Kao ilustracija stanja u BiH navodi se da, prema podacima međunarodnih organizacija u BiH, između 15 i 18 posto stanovnika živi u dubokom siromaštvu. Nije novost da BiH podiže kredite, koje ne koristi, a onda, porezni obveznici BiH plaćaju penale zbog toga. Dnevni avaz je, tokom sedmice, na naslovnici potencirao ovaj problem. BiH je samo u 2022. godini platila 6,4 miliona KM nadoknade za kredite koje je tražila, a da odobrena sredstva nije koristila. Prema podacima Ministarstva finansija i trezora, BiH je u 2021. godini po istom osnovu platila 10,6 miliona KM. Kada u arhivi INFOBIRO potražimo podatke na ovu temu, pronalazimo da je BiH u periodu od 1998. do decembra 2009. godine za odobrene, a neiskorištene kredite platila 20.500.518 KM penala.

Trakavica sa uspostavljanjem vlasti u Federaciji BiH je tema koja se danima nalazi na naslovnicama novina, prvenstveno onih sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru. Odluka urednika novina, posebno, onih sa sjedištem u Sarajevu je da ovu temu drže živom. Jedina novost u odnosu na prošlu sedmicu je pokušaj organizacije sastanka potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende (SDA). On je inicirao sastanak na koji su bili pozvani Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ), Nermin Nikšić (SDP), Igor Stojanović (SDP) i Lidija Bradara (HDZ). Na koji se niko nije odazvao osim predsjednika njegove partije. Lendo je imao plan da se formira koncentracijska Vlada FBiH, što je predsjednik Naroda i Pravde (NIP) Elemedin Konaković u intervjuu za Dnevni avaz odbio izjavivši da NIP kao dio Osmorke, koncentracijska vlada ne zanima, a pogotovo ne s premijerom iz SDA.

Ahmići i Trusina su mjesta u BiH u kojima su prije 30 godina počinjeni ratni zločini. Memorijalizacija na počinjene zločine našla je svoje mjesto na naslovnicama. Akcija kodnog naziva „Četrdeset osam sati praha i pepela“ započela je 16. aprila 1993. godine. Taj dan su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane ubili 116 bošnjačkih civila. Za zločine u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora za Darija Kordića. Sud BiH je na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića. Istog dana, 1993., na drugom kraju BiH u selu Trusina, pripadnici Armije BiH u napadu na ovo selo ubili su 23 osobe hrvatske nacionalnosti od kojih je bilo 15 civila. Sud BiH je za zločine u Trusini osudio Nihada Bojadžića na 15 godina, Nedžada Hodžića na 12, Mensura Memića na 10, Edina Džeku na 13 i Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora. Krivični postupak se vodi protiv Zulfikara Ališpage, a predmet je u mirovanju zbog zdravstvenog stanja optuženog. U istoj sedmici komemoracije i sjećanja na žrtve ratnih zločina, u parlamentarnu proceduru upućen je prijedlog za izmjenu Krivičnog zakona BiH. Usvajanjem izmjena prekinula bi se dosadašnja praksa zamjene zatvorske kazne za novačanu, pa i kada je u pitanju presuda za ratne zločine. Trenutno je definisano da je kaznu zatvora do godinu dana moguće zamijeniti novačanom, tako što svaki dan zatvora košta 100 KM.

Teniski turnir „Open Srpska“ u sedmici koja je iza nas je najdominantnija tema na naslovnicama bh. novina sa sjedištem u Banjaluci. Riječ je o turniru iz serije ATP 250 koji je iz Beograda prebačen u Banjaluku. Sportski događaji su prilika za promociju i grada i države u kojoj se održavaju. Nezavisne novine izvijestile su da, prema podacima organizatora, prenos turnira ide u više od 130 zemalja svijeta. Novinari Oslobođenja su istraživali drugi aspekt promocije - ko bi politički mogao da profitira od održavanja turnira. Novinar Slobodan Popadić smatra da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik neće propustiti ovakvu priliku za promociju. Popadić u izjavi za Oslobođenje kaže: „Vidjeli smo na zvaničnom otvaranju turnira da su kamere javnog servisa pratile uglavnom Milorada Dodika, dok je Draško Stanivuković bio u drugom planu. Dodik je taj koji je dočekao Novaka Đokovića na prvom treningu. Istovremeno, gradonačelnik Banje Luke je, tradicionalno, karte bacio na društvene mreže”. Novinar Darko Momić smatra da će Stanivuković profitirati više nego Dodik. Jedno je sigurno da su i Dodik i Stanivuković svjesni da slikanje sa Novakom Đokovićem donosi benefite među običnim svijetom.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.