Sedmica u naslovnicama: Različiti urednički pogledi na određena pitanja u BiH

Sedmica u naslovnicama: Različiti urednički pogledi na određena pitanja u BiH

Sedmica u naslovnicama: Različiti urednički pogledi na određena pitanja u BiH

Teme koje dominiraju naslovnicama štampanih medija.
 
foto: Screenshot / Bh. novine
 
Sedmica od 25. februara do 3. marta 2023. godine, sudeći po naslovnicama bosanskohercegovačkih novina, jasno nam ukazaje na različite uredničke poglede na određena pitanja u Bosni i Hercegovini (BiH). 
 
Jedna od četiri teme koje ukazuju na ovu činjenicu je Dan nezavisnosti BiH. Druga je Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske (RS), treća Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, dok je četvrta bila regionalna i tiče se pregovora između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. 
 
Novine čija se uredništva nalaze u Federaciji BiH povodom Dana nezavisnosti BiH, koji se obilježava 1. marta, objavile su dvobroje koji su značajnijim dijelom posvećeni prazniku. Za novine sa sjedištem u Banjaluci, datum kada su građani BiH putem referenduma izglasali nezavisnost BiH i izlazak iz državne zajednice, nije bila tema za naslovne stranice. 
 
Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS koji je Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta utvrdila 2. marta 2023. predviđa da kleveta i uvreda postaju krivično djelo na teritoriji RS. Ova vijest je dobila značajan prostor na naslovnicama Glasa Srpske i Nezavisnih novina, s druge strane za uredništva novina iz Sarajeva i Mostara, ostala je neprimijećena.
 
Zakon o nepokretnoj imovini RS koji je usvojen u februaru prošle godine u Narodnoj skupštini RS, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je suspendovao dan prije stupanja na snagu sve do očitanja Ustavnog suda BiH o ovom zakonu. Ustavni sud je 2. marta Zakon stavio van snage do donošenja konačne odluke. Različitim naslovima tekstova su novine popratile ovu odluku (Zakon o imovini RS stavljen van snage, Srpska sprema odgovor - Nezavine novine, Sarajevska trka za rušenje BiH i Žestok odgovor na otimačinu – Glas Srpske i Suspendovan Zakon o imovini RS - Oslobođenje).
 
Iz pozicije BiH, razgovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine je regionalna tema. Kako se i očekivalo, Glas Srpske i Nezavisne novine na naslovnim stranama u vrijeme održavanja Briselskih razgovora najavljuju tekstove i pišu o onome šta se dešava sa jasno određenim stavovima. 
 
Sve ovo ukazuje na činjenicu da uredništva novina imaju jasno definisanu publiku kojoj se obraćaju, gotovo u cijeloj sedmici se nije izdvojila jedna politička tema oko koje bi se uredništva složila da su jednako interesantna za sve čitaoce u BiH.
 
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.