Sedmica u naslovnicama: Zaboravljeni bh. satelit

Sedmica u naslovnicama: Zaboravljeni bh. satelit

Sedmica u naslovnicama: Zaboravljeni bh. satelit

Teme koje dominiraju naslovnicama štampanih medija.

foto: Screenshot / naslovne stranice

Sudeći prema naslovnicama u bosanskohercegovačkim novinama u protekloj sedmici (18-24. februar) četiri teme su se činile važnim za urednike novina: politika, kriminal, zemljotres u Turskoj i agresija Rusije na Ukrajinu.

Najznačanija politička tema u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) bila je, svakako, problem oko imenovanja rukovodstva Federacije BiH. Refik Lendo (SDA) u par navrata je „izbjegao“ da stavi svoj potpis na dokument kojim bi se i zvanično formiralo rukovodstvo Federacije BiH. Rukovodstvo SDA preko Refika Lende želi da osigura svoje pozicije u novoj Vladi FBiH, dok sa druge strane koalicija koja ima većinu u Parlamentu Federacije ne želi ovu stranku u vlasti u narednom periodu. Do danas, 24. februara, nije postignut dogovor oko ovog pitanja. Lidija Bradara, Igor Stojanović i Refik Lendo ono što se nisu mogli dogovoriti odlučili su proslijediti Predstavničkom domu federalnog Parlamenta. Kako je i za očekivati, ova tema „a priori“ je zanimala medije iz Federacije BiH. Novine sa sjedištem u Banjoj Luci (Glas Srpske i Nezavsine novine) svoje čitaoce nisu detaljno upoznali sa političkim borbama u FBiH.

No, druga tema kriminal, odnosno akcija SIPA-e pod imenom „Klaster“ u kojoj je uhapšeno deset osoba osumnjičenih za izdavanje lažnih diploma dominirala je naslovnicama novina u oba entiteta. Ova vrsta kriminala nije nešto novo. U arhivi INFOBIRO-a na pretragu „lažne diplome“ korisnik dobije preko 100 različitih novinskih tekstova. Paraleno sa akcijom „Klaster“, utvrđivanje ispravnosti i vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra, još uvijek je aktuelna tema.  

U izjavi povodom akcije „Klaster“ javnosti se obratio i glavni državni tužitelj Milanko Kajganić potvrdivši da je Tužilaštvo BiH kroz istrage došlo do saznanja da su kupovane diplome i inžinjera građevinarstva. 

Posljednih dana svjedočimo posljedicama nestručne gradnje stambenih objekata nakon razornog zemljotresa u kojem su se stambeni objekti rušili kao kule od karata. Prema posljednim informacijama, oštećeno i srušeno je blizu 164.000 zgrada sa preko 47.000 mrtvih. Tema zemljotresa u Turskoj je još uvijek aktulena u bh. medijima i predstavlja temu koja se nalazi na naslovnicama medija iz oba entiteta. Urednici novina su temu zemoljotresa u Turskoj proširile na analizu stanja u BiH. U intervjuu za Nezavisne novine, seizmologinja Snježana Cvijić Amulić je proučila da su „nemar i loša gradnja smrtonosniji od zemljotresa“. I razgovori sa članovima spasilačkih ekipa koje su se vratili iz Turske još uvijek su bile tražene novinske priče.

Iznenadna posjeta predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena Ukrajini, kao i godišnjica agresije Rusije na ovu zemlju, ovaj rat je ponovo donijela na naslovnice novina u BiH. U ovom kontektu se zanimljivim čini analiza Nezavisnih novina da ruska agresija na Ukrajinu ni na koji način nije uticala na robnu razmjenu između BiH sa ove dvije zemlje. Tokom prošle godine, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, BiH je u Ukrajinu izvezla deset tona raznih proizvoda ukupne vrijednosti 13,1 milion konvertibilnih maraka, za isto to vrijeme u Rusiju je izvezeno devet tona različitih proizvoda u vrijednosti 97 miliona maraka, kako prenose Nezavisne novine.

Jedna od rijetko pozitivnih vijesti poput one da se BiH pripema za lansiranje svog prvog satelita u svemir, nije dobila značajniji publicitet. BiH bi do polovine 2023. godine trebala da pošalje svoj prvi satelit u svemir koji je poklon Indijske svemirske agencije.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.