Turskom predstavniku Reportera bez granica prijeti 14,5 godina zatvora

Turskom predstavniku Reportera bez granica prijeti 14,5 godina zatvora

Turskom predstavniku Reportera bez granica prijeti 14,5 godina zatvora

Međunarodna peticija traži puštanje Erola Onderoglua i njegovo dvoje kolega kojima prijete dugogodišnje zatvorske kazne.

Optuženi za „terorističku propagandu“, predstavnik Reportera bez granica u Turskoj Erol Onderoglu i njegove kolege Sebnem Korur Fincanci i Ahmet Nesin, suočavaju se sa mogućnošću da budu osuđeni na 14,5 godina zatvora, kaznu koju bi istanbulski sud mogao izreći sredinom aprila.

Reporteri bez granica traže podršku za međunarodnu peticiju za oslobađanje trojke iz predmeta koji traje već dvije godine.

„Kazne tražene za našeg predstavnika i njegove kolege su šamar u lice slobode medija. Erol Onderoglu je posvetio svoj život odbrani procesuiranih kolega novinara. Zatvaranje njega bi bila užasavajuća nepravda koja bi poslala zastrašujući signal svijetu i turskom civilnom društvu. Apelujemo na sve zaštitnike slobode medija da se mobilizuju radi njih“, rekao je Christophe Deloire, generalni sekretar Reportera bez granica.

Onderoglu, Fincanci i Nesinu se sudi zbog učešća u kampanji solidarnosti u kojemu su se oni, sa još pedesetak poznatih ličnosti, sredinom 2016. godine smjenjivali kao „urednik dana“ u kurdskim novinama Ozgur Gundem koje su bile pod pravnim pritiscima i koje su nasilno zatvorene u augustu te godine.

Reporteri bez granica pišu kako se turski zakoni o sprečavanju terorizma koriste kako bi se ušutkalo novinare i da je najmanje 51 novinar i medijski radnik procesuiran pod optužbama za „propagandu u ime terorističkih organizacija“.

I ranije kritična situacija u medijima u Turskoj, pogoršala se nakon pokušaja državnog udara iz 2016. godine kada su brojni mediji zatvoreni a započela masovna suđenja. Turska se nalazi na 157. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

„Šokantan broj zatvorenih medija, masovna suđenja i zatvoreni novinari u posljednjih nekoliko mjeseci potvrđuju važnost borbe u kojoj Erol stoji već 23 godine“, poručuju Reporteri bez granica i pozivaju na potpisivanje peticije – ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.