IFJ: Smjernice za izvještavanje o COVID-19 vakcinama

IFJ: Smjernice za izvještavanje o COVID-19 vakcinama

IFJ: Smjernice za izvještavanje o COVID-19 vakcinama

Međunarodna federacija novinara piše da je zbog širenja dezinformacija od početka procesa vakcinacije protiv koronavirusa povećana prijetnja za javno zdravlje.

foto: pixabay

Međunarodna federacija novinara navodi da je zbog širenja dezinformacija od početka procesa vakcinacije protiv koronavirusa povećana prijetnja za javno zdravlje, a budući da mnogi novinari o tome izvještavaju bez prethodnih znanja i iskustava, ova organizacija je objavila niz smjernica koje bi mogle poboljšati medijsko izvještavanje o vakcinama i procesu imunizacije.

Ne vjerujte podacima automatski!

Vlasti i farmaceutske kompanije mogu doći u iskušenje da objave atraktivne i uticajne podatke, a novinari, ukoliko je to moguće, moraju zatražiti neobrađene podatke, uključiti detalje istraživanja i objasniti šta je vijest, a šta nije. Osim toga, Međunarodna federacija novinara navodi da bi novinari trebali izbjegavati jednostavno oslanjanje na saopćenja za javnost takvih kompanija ili vlada.

Naprimjer, kada izvještavaju na osnovu saopštenja ili farmaceutskog istraživanja, Međunarodna federacija novinara navodi da bi novinari morali pažljivo proučiti podatke, poput starosne dobi učesnika istraživanja, broja testiranih i vremenskog perioda ispitivanja.

Koristite pouzdane izvore!

Pristup ispravnim izvorima je, kako navodi Međunarodna federacija novinara, presudan. Svjetska zdravstvena organizacija ili Evropska agencija za lijekove ili akademske institucije i univerziteti su neki od izvora koje preporučuju iskusni zdravstveni novinari, a navodi da se bi se novinari trebali pridržavati i načela Globalne etičke povelje za novinare Međunarodne federacije novinara.

Shvatite šta se zna o vakcinama, a šta ne!

Proces razvoja vakcina je dug i složen i on se, kako su naveli iz Međunarodne federacije novinara, ne završava njegovim odobrenjem. Zbog toga je, kako navode, potrebno da novinari prate tekuća istraživanja, a kako bi razumjeli implikacije potencijalno novih nalaza istraživanja poput trajanja imuniteta nakon vakcinisanja, učinkovitosti vakcine i slično, novinari bi se trebali konsultovati sa stručnjacima za vakcine.

Objasnite detaljno naučni rječnik!

Međunarodna federacija novinara piše da bi novinari, između ostalog, trebali objasniti šta znači imunitet i od kada ga počinjemo imati, kao i šta znači to da vakcina ima 95% učinkovitosti, da li djelotvornost znači isto što i učinkovitost, te šta znači postići imunitet stada.

Prema zdravstvenim stručnjacima, Međunarodna federacija novinara piše da su ovo neka od pitanja koja novinari moraju razumjeti i biti u stanju jasno komunicirati sa svojom publikom. Korištenje jasnog i poznatog jezika će, kako se navodi, pomoći vašoj publici da razumije informacije koje se prenose. Kako bi novinari što bolje razumjeli ovakve pojmove, Međunarodna federacija novinara preporučuje korištenje rječnika pojmova Svjetske zdravstvene organizacije.

Od globalnog do lokalnog!

Razumijevanje i objašnjenje primjene globalnog procesa vakcinacije, naučnih istraživanja i odobrenja nadležnih tijela je, kako piše Međunarodna federacija novinara, neophodno a to je dodatno potrebno objasniti iz lokalne perspektive jer lokalna publika, kako navode, najviše vjeruje lokalnim vijestima i lokalni novinari igraju presudnu ulogu u informisanju javnosti o mjestima na kojima se može vakcinisati, kao i ostalim praktičnim informacijama o procesu vakcinacije.

Izbjegavajte senzacionalizam!

Novinari, kako preporučuje Međunarodna federacija novinara, moraju istinito informisati javnost o potencijalnim nuspojavama koje mogu nastati nakon vakcinacije, bez upotrebe senzacionalizma ili stvaranja neopravdane uzbune, posebno u naslovima. Jasno objašnjenje mogućih nuspojava bilo koje vakcine će, kako se navodi, edukovati javnost.

Edukujte o važnosti vakcina!

Tokom ljudske historije, vakcine su spasile milione života a to bi, kako se navodi, trebao biti slučaj i sa vakcinama protiv koronavirusa. Međunarodna federacija novinara piše da se novinari mogu boriti protiv širenja dezinformacija o vakcinama izvještavanjem o činjenicama i podacima o učinkovitosti vakcina i njihovom značaju koji su imali u suzbijanju pandemija u historiji. Razumijevanje i jasno objašnjenje mogućih nuspojava vakcina je, kako se navodi, presudno na mjestima gdje je nepovjerenje u vakcine veće.

Sarađujte!

Saradnja je, kako piše Međunarodna federacija novinara, najvažniji savjet od svih prethodno navedenih. Zbog toga se preporučuje saradnja sa drugim novinarima i medijima, kao i učenje iz izvještaja drugih zdravstvenih novinara širom svijeta. Ukoliko se novinari budu međusobno takmičili za što brže objavljivanje vijesti moglo bi doći do većeg širenja dezinformacija, netačnog i senzacionalističkog izvještavanja.

Iz Međunarodne federacije novinara su izdali i nekoliko sajtova koji mogu poslužiti kao koristan izvor informacija o koronavirusu i vakcinama, a to su: John Hopkins Bloomberg School of Health, Centers for Disease Control and Prevention, Europe PMC, Disaster Information, JAMA Network, Science Magazine, Covid Evidence, The Lancet, Our World In Data, National Center for Biotechnology Information, British Medical Journal, Cell Press, Thomson Foundation & IFJ Courses, New York Times coronavirus newsletter, StatNews, NAB.org, Center for Health Journalism, Poynter.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.