Aleppo, zvuči mi poznato

Aleppo, zvuči mi poznato

Aleppo, zvuči mi poznato

Predsjednički kandidat u SAD pita „Šta je Aleppo?“ u godini u kojoj se obilježava 400. godišnjica smrti Shakespearea čiji su likovi govorili o tom sirijskom gradu.

Predsjednički kandidat Libertarijanske stranke u SAD-u, Gary Johnson, upitan šta bi uradio za Aleppo, upitao je voditelja MSNBC-a: “A šta je Aleppo?”. Za strane medije, pokazao je impresivan nivo neznanja vanjske politike za nekoga ko se bori za mjesto predsjednika jednog od ključnih faktora u svjetskom odnosu moći.

Oni koji komentarišu gaf Garyja Johnsona uglavnom ga upućuju na sirijski rat. Otprilike u okviru iz kojeg je govorio i balkanski režiser – Aleppo je trebao zadesiti rat da bi za njega saznao Emir Kusturica. Ne i elizabetanski dramatičar Shakespeare.

U godini koja se planetarno bilježi kao 400. obljetnica Shakespearove smrti (1564-1616) podsjećamo da su Aleppo kao općepoznat i značajan pominjali njegovi junaci, poput Othella.

Kakav god bio ishod sirijskog rata i što god se na koncu desilo sa sirijskim gradom Aleppom, jedno je izvjesno: Pitanje koje je postavio Gary Johnson jedan je od ''lakmus-papira'' ravnodušnosti i ignorancije svijeta, zapravo onih koji bi da o svijetu odlučuju i govore.

Iako je postao riječ ''iz naslova'', drevni sirijski grad  još uvijek osviće u pitanjima ''Šta je Aleppo?''. A ako mu se i priznaje značaj na mapi svijeta, onda je on u okviru aktuelnosti sirijskog rata.