Sirijski fotoreporter poginuo tokom bombardovanja u Darayi

Sirijski fotoreporter poginuo tokom bombardovanja u Darayi

Sirijski fotoreporter poginuo tokom bombardovanja u Darayi

Sirijski freelance fotoreporter koji je radio za Agenciju Anadolija, poginuo je tokom izvještavanja o borbama u Damasku, u predgrađu Daraya.
 
Foto: Pixabay
 
Fotoreporter Majid Dirani poginuo je dok je pokušavao napraviti fotografije bombardovanja Daraya, izjavio je njegov kolega Mohammed Misto koji, također, radi za Agenciju Anadolija.
 
"Zvali smo ga 'oči Daraye' jer je počeo raditi za Anadoliju od decembra", rekao je Misto. Od početka ove godine, primijetan je povećan broj uličnih borbi i bombardovanja u tom području, koje je pod okupacijom sirijske vojske od 2012. godine.
 
"Izražavamo iskreno saučešće porodici i kolegama. Sirija je stratište za novinare koji već više od pet godina svoje živote svakodnevno stavljaju na kocku kako bi izvještavali o jednom od najpogubnijih sukoba posljednjih godina", izjavio je Jim Boumelha, predsjednik Međunarodne novinarske federacije.
 
Dirani, koji je, također, bio poznat kao Majid Abu Shafiq, opsežno je izvještavao o bombardovanjima tog sirijskog područja, prema podacima koji se mogu pronaći na njegovoj Facebook stranici, videomaterijalima koje je načinio, kao i prema svjedočenjima njegovih kolega iz Darayya Media Centra
 
Sirija je i tokom 2015. godine bila jedna od najpogubnijih zemalja za novinare. Prema statistikama Međunarodne novinarske federacije, najmanje pet reportera je poginulo u ovoj zemlji prošle godine.
 
Izvori: CPJ, HND, IFJ