Javni servisi u pluralnim i podijeljenim društvima

Javni servisi u pluralnim i podijeljenim društvima

Krećući od modela podjele vlasti Lijpharta i Horowitza, S.B.Hrvatin i M.Thompson analiziraju problem javnih servisa u multietničkim društvima na primjerima Belgije, BiH, Makedonije i Švicarske.

U tekstu „Javni radiodifuzni servisi u pluralnim i podjeljenim društvima“ Sandra Bašić-Hrvatin i Mark Thompson analiziraju problem javnih radio-televizijskih servisa u pluralnim i podjeljenim društvima. Njihova polazišna tačka je široko konceptualiziran model podjele vlasti koji se odvojeno javlja u radovima Arenda Lijpharta i Donalda Horowitza, a koji razmatraju na primjerima Belgije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Švicarske.

Tekst je nastao kao rezultat istraživanja javnih radio- televizijskih servisa u multietničkim državama, i objavljen je u knjizi "Razjedinjeni propadaju: Javni radio –televizijski servisi u multietničkim državama" (uredili: Sandra Bašić-Hrvatin, Mark Thompson, Tarik Jusić; izdavač: Mediacentar Sarajevo, 2008). Knjiga sadrži četiri studije u kojoj medijski stručnjaci iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Švicarske analiziraju vlastite modele i prakse u javnoj radiodifuziji, na osnovu čijih je rezultata napisana i peta, uvodna komparativna studija Sandre Bašić-Hrvatin i Marka Thompsona.

U uvodnoj studiji „Javni radiodifuzni servisi u pluralnim i podjeljenim društvima“, urednici tvrde da javni radio-televizijski servisi imaju izbor: da prihvate etničko – kulturološke razlike potvrđujući publiku u njenom statičnom smislu etničke pripadnosti, ili da ih dovedu u pitanje izlažući te razlike raspravi, sa svim rizicima koje to uključuje.

Cijeli tekst u .PDF formatu možete preuzeti ovdje.

Također, objavljena je i dostupna i engleska verzija teksta.

.................................................................................................................................

Sandra Bašić-Hrvatin, Mark Thompson „Javni radiodifuzni servisi u pluralnim i podjeljenim društvima“, u: Sandra Bašić-Hrvatin, Mark Thompson, Tarik Jusić (ur.). "Razjedinjeni propadaju: Javni radio – televizijski servisi u multietničkim državama". Mediacentar Sarajevo, 2008, (str. 7-40).