Karneval

Karneval

2006
Režija: 
Alen Drljević
Produkcija: 
Mediacentar Sarajevo
Film «Karneval» potresna je priča o sudbini bosanskih izbjeglica koje su proljeća 1992. godine, bježeći od strahota rata, spas potražile u susjednoj Crnoj Gori. Očekivani spas nisu našli, a potraga za istinom o njihovoj sudbini bila je osnova za istraživački rad novinara i publiciste Šekija Radončića. Njegova knjiga  «Kobna sloboda», objavljena na osnovu dugogodišnjih istraživanja, bila je predložak za scenario, kojeg zajednički potpisuju Šeki Radončić i Alen Drljević.
 
Ovo je prvi dokumentarni film u produkciji Mediacentra Sarajevo. Producent filma je Boro Kontić. Film se snimao od januara do aprila 2006, i to na lokacijama u Sarajevu, Tuzli, Foči, Ilijašu, Visokom, te u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Švedskoj, a posebno su značajni dokumenti potresni intervjui sa preživjelim članovima porodica.
 
Ovaj film dio je projekta Human Rights Documentary Stories kojeg implementira Mediacentar Sarajevo, te je samo prvi u nizu dokumentarnih priča o ljudskim pravima. Za naredna produkcijska ostvarenja očekuje se i značajna regionalna saradnja sa produkcijskim kućama iz Crne Gore i Hrvatske.