Više od 300 medija protiv Trumpa

Više od 300 medija protiv Trumpa

Više od 300 medija protiv Trumpa

The Boston Globe poziva medije da se pridruže kampanji za slobodu štampe i suprotstave učestalim Trumpovim napadima na novinare.

foto: screenshot/The Boston Globe

Broj 300 je u svim novinskim naslovima iako pomnijim čitanjem možete utvrditi da je cifra nešto veća. No, sadržaj je bitniji. Naime, veliki broj američkih medija pridružio se kampanji suprotstavljanja učestalim napadima američkog predsjednika Donalda Trumpa na medijske natpise ali i na novinare. Ova kampanja je istovremeno i promocija slobode štampe koja je stotinama godina u osnovi američkog načina života.

List The Boston Globe pozvao je medije na najšire osporavanje Trumpovog „prljavog rata“ protiv medija podsjećajući na njegove stavove o medijskim izvještajima kao „lažnim vijestima“ i napadima na novinare kao „neprijatelje naroda“.

Na poziv Boston Globe pozitivno je odgovorilo 100 novinskih organizacija da bi taj broj brzo narastao na 350, uključujući vodeće američke novine te međunarodne kao što je londonski The Guardian.

Posljednji napadi američkog predsjednika na novinare neke od stručnjaka Ujedinjenih nacija naveo je na dramatičan zaključak da raste rizik od nasilja nad novinarima.

300 je i naslov epskog američkog filma baziranog na istoimenom stripu Millera & Varley.

Priča o spartanskom kralju Leonidi koji se sa 300 ratnika suprostavlja persijskoj armiji sa trista hiljada vojnika.

Jedna od kultnih rečenica iz ovog filma glasi: Ovo je Sparta!

Nadati se da će slogan: Ovo je novinarstvo – biti zapamćen nakon ove izuzetno važne priče o novinarskoj solidarnosti.