A / B / C / Č / Ć / D / / Đ / E / F / G / H / I / J / K / L / M / N / O / P / Q / R / S / Š / T / U / V / W / X / Y / Z / Ž /

Arijana Saračević-Helać

Arijana Saračević-Helać

Title

Arijana Saračević-Helać

Arijana Saračević Helać je dugogodišnja novinarka i urednica u Informativnom i Dokumentarnom programu FTV-a.

Punih trideset godina njenog profesionalnog angažmana u novinarstvu, ostavilo je stotine priča koje je radila kao ratni reporter za što je bila nagrađena najvišim domaćim i stranim priznanjima, poput Svjetske novinarske nagrade za hrabrost (IWMF) 1993. godine u Njujorku.

Poseban angažman zabilježila je u sferi analitičkog novinarstva, prateći sve „anomalije“ tranzicijskog društva koje nisu zaobišle ni Bosnu i Hercegovinu.

Poseban period njenog profesionalnog rada vezan je za istraživanje ratnih zločina, od tužbe BiH protiv Srbije do hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Posljednjih godina iskazala se i kao autorica u Dokumentarnom programu FTV-a o čemu govore izvanredni rejtinzi nakon njenih istraživačkih emisija, posebno serijala „politička ubistva“, te filmova o padu Bosanske Posavine, Djece rata, o ratnom zločincu Fikretu Abdiću, Titu, Mikuliću, Blumu, 20 godina Dejtona, raspadu SKJ i Nijazu Durakoviću, Aliji Isakoviću, Posljednjoj sjednici Predsjedništva SFRJ i Bogiću Bogićeviću. Dokumentarni film „Biografija zločinca“ je najgledaniji dokumentarni film iz domaće produkcije.

Njen dokumentarni film „Znam šta je ofsajd“, u produkciji NDV i BHN, zabilježen je kao jedan od gledanijih dokumentaraca u regionu. Posljednji film „Bosna“ o prvom evropskom košarkaškom prvaku u bivšoj Jugoslaviji je emotivna priča o jednom vremenu i vrijednostima koje su nestale, prepoznata je u regionu i nagrađena međunarodnim priznanjem.

Izborom kolega, televizijska je novinarka za 2018. godinu.

Arijana Saračević-Helać

Objavljeni tekstovi na MC_online: